Насловна страна Новости Бизнес Zaostale plate još čeka 100.000 radnika propalih firmi

Zaostale plate još čeka 100.000 radnika propalih firmi

2607

Prema procenama sindikata oko 100 hiljada nekadašnjih radnika društvenih preduzeća još uvek čeka da im država Srbija, po odluci evropskog suda za ljudska prava iz 2011. godine isplati zaostale plate.

U opštini Kula čak 5000 radnika društvenih preduzeća je ostalo bez posla u periodu tranzicije.

Udruženje bivših radnika društvenih preduzeća “Solidarnost” predstavlja više od 400 radnika iz Kule koji treba da dobiju oko dva miliona evra na ime neisplaćenih ličnih dohodaka prijavljenih u privrednom sudu u Somboru i potvrđenih izvršnim rešenjima osnovnog suda u Kuli.

Predsednik udruženja “Solidarnost”, Danilo Obradović, očekuje pozitivan sudski epilog i ističe da se nisu još svi radnici prijavili

“Činimo sve da se ovaj višegodišnji spor okonča i da radnici dobiju svoje davno zaradjene plate.Nije bilo nimalo lako prikupiti potrebnu dokumentaciju , a angažovali smo i renomiranu advokatsku kancelariju.Sada očekujemo konačnu i pozitivnu reakciju suda”, kaže Obradović.

Prema presudi suda u Strazburu, pravo na naplatu zaostalih zarada od državu imaju samo preduzeća u državnom ili većinski državnom vlasništvu, a koja su najmanje tri godine u stečaju.