Насловна страна Новости Бизнес Paori nezadovoljni licitacijama

Paori nezadovoljni licitacijama

1347

U somborskim katastarskim opštinama u toku su licitacije za izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Uprkos tome što je na licitaciji više od 20.000 hektara poljoprivrednici nisu zadovoljni.

Poljoprivrednici su nezadovoljni, pre svega oni manji jer kažu teško se dolazi do državnih njiva, jer ih pojedinci licitiraju za treća lica, a cene dostižu nerealne iznose.

Zbog licitiranja za treća lica koja čak i nisu sa teritorije Grada Sombora poljoprivrednici iz Koluta ostali su bez državne zemlje.

“Mi smo zamolili te ljude da nam ostave da mi licitiramo barem tih 300 hektara državne zemlje što je ostalo. Međutim, oni su nas otkačili i sada je hektar nekih bara, što je zemlja pete klase, izlicitiran po ceni od 40.000 dinara”, kaže Neđo Obradović, poljoprivrednik iz Koluta.

“Mi smo tražili da se preispita ko za koga licituje, ko daje u pod zakup, ali ništa od toga. Vidite kako to ide da je na ovoj licitaciji malte ne došlo do fizičkog obračuna”, kaže Đuro Bogunović.

“Lokalna vlast uopšte nema nameru da preispita ko za koga licituje. Ko se zaista bavi poljoprivredom, a ko zemlju daje zemlju u pod zakup. I nije to od danas, to traje deset godina”, kaže Zoran Erceg.

Međutim, za sada nema efikasnog načina da se spreči licitiranje zemlje za treća lica.

“Trenutno u Zakonu o državnom poljoprivrednom zemljištu nemamo nikakav element da se spreči licitovanje za treća lica”, kaže Darko Radulović, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

Grad Sombor ima skoro 30.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, ali 8.000 hektara nije na licitaciji.

“Neke površine će biti vraćene restitucijom. Oko 5.000 hektara su po pravu prečeg zakupa dobili stočari, a oko 1.500 hektara dobili su Poljoprivredna stručna služba i Poljoprivrednoj školi. Do sada nemamo nije jednog investitora koji je prošao na ovom terenu”, kaže Radulović.

Ove godine zemlja se u zakup izdaje na godinu dana, a izuzetak je nekoliko stotina hektara namenjeno višegodišnjim zasadima koje će biti izdato da 30 godina.

Početne cena zakupa za njivu prve klase su 192 evra po hektaru, a za njivu druge klase 175 evra. Međutim, na licitacijama ima parcela za koje su izlicitirane cene duplo veće od početnih.