Насловна страна Новости Уметност Najveća slika iz bivše Jugoslavije nalazi se u Srbiji: Visoka je 4...

Najveća slika iz bivše Jugoslavije nalazi se u Srbiji: Visoka je 4 metra, a široka 7

1864

U Somboru, u zgradi Skupštine opštine, nekadašnjoj Županiji, nalazi se najveće ulje na platnu i to ne samo u Srbiji, nego i na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Slika se zove “Bitka kod Sente”, široka je 7 metara, a visoka 4 metra. Ako se računa i površina pozlaćenog rama, koji je, takođe, umetničko delo, onda ta slika ima 40m2!

Slika je delo mađarskog umetnika nemačkog porekla Ferenca Ajzenhuta i poručena je za Milenijumsku izložbu, koja je 1896. godine organizovana u Pešti, povodom proslave hiljadugodišnjice dolaska Mađara u Panonsku niziju. Međutim, “Bitka kod Sente” nije bila završena tada, nego 2 godine kasnije.

Sombor je u to vreme bio slobodan i kraljevski grad, administrativni centar tadašnje Bačko-bodroške županije, koja je zahvatala celu današnju Bačku, deo Mađarske (grad Baju) i Novi Sad, i tu godišnjicu obeležio je ovim monumentalnim delom.

Slika je uramljena u Minhenu, a onda je brodom prevezena na 25 kilometara od Sombora. Ali, tako velika slika nije mogla da prođe kroz vrata Županije, pa je zid morao biti prosečen do tavanice. Tako je slika uneta u ovu zgradu i sada se nalazi u velikoj sali.

Zašto “Bitka kod Sente” u Somboru

Bitka kod Sente se odigrala 11. septembra 1697. godine i označila je kraj takozvanih bečkih ratova. U sukobu austrijske i turske vojske Osmanlije su pretrpeli katastrofalan poraz i nikad se više nisu vratili u te krajeve. U sastavu austrijske vojske, koju je predvodio princ Eugen Savojski, bile su još i ugarske i srpske snage, među kojima i odred od 500 Somboraca.

Stručnjaci se slažu u oceni da je najveći domet slike njeno kompoziciono rešenje. Čitavu donju desnu četvrtinu platna zauzimaju četiri austrijska vojnika u prirodnoj veličini, dok je peti malo uvučen u kompoziciju. Okrenuti su nam leđima i imamo utisak da i mi stupamo u bitku.

Glavna ličnost slike je Eugen Savojski na belom konja, kao što i priliči pobedniku. Najtamniji je centralni deo slike u kojem je i crni konj ugarskog grofa Palfija, čime je istaknuta tragika poraza Kisig Džafer paše, koga austrijski vojnici privode Savojskom.

Na slici ima još vrlo zanimljivih detalja, a kurizitet je da je u slikanju te ličnosti primenjen fenomen Mona Lize, kao i sa leđima četvorice vojnika, pa bilo u kojem delu sale da se nalazite imate utisak da baš u vas gleda.

I ram slike “Bitka kod Sente” je umetničko delo. Izrađen je u Nemačkoj, u drvetu sa zlatnom pozlatom, a na njemu su izrađene zastave dve vojske i oružja koja su korišćena u bici.

U vrhu rama je zastava Bačko-bodroške županije i prikaz Svetog Pavla, zaštitnika županije, a nešto niže, sa leve strane, nalazi se glava zmije, kojom je simbolički prikazano da se tom bitkom stalo za vrat turskoj sili.

Ferenc Ajzenhut je rođen 1857. u Bačkoj Palanci, umro je 1903. godine u Minhenu. Bio je jedan od najpopularnijih slikara ovog dela Evrope. Za izradu ‘Bitke kod Sente’ isplaćeno mu je 12.000 forinti.

Pogledajte kako izgleda slika: