Насловна страна Забава Музика Виртуози са академије „Гнесини” пред сомборском публиком

Виртуози са академије „Гнесини” пред сомборском публиком

1415

У организацији Педагошког факултета у Сомбору, на великој сцени овдашњег Народног позоришта одржан је веома успешан концерт студената Музичке академије „Гнесини“ из Москве.

Овај концерт је био део фестивала „Надарена деца и омладина“, а који подразумева мајсторске радионице и концерте руских виртуоза који ће осим у Сомбору, наступе имати у Новом Саду и Београду.

О историјату и раду московске Музичке академије пре концерта је говорила др Наташа Гојковић, професорка Педагошког факултета. Наступили су Ина Јујевна Сергејева (клавир), Иља Григорјевич Хардиков (соло певање), Дарја Александровна Каљужена (виолина), Александар Викторович Букин (хармоника), Викторија Васиљевна Чугајнова (домра), Павел Денисович Михњук (домра), Арсениј Сергејевич Филипов (балалајка) и Олга Игоревна Кожурина (виола), редовни професор на Катедри за виолину и виолу РАМ „Гнесини“, победница на Међународном конкурсу „Уметност 21 века“. На репертоару су се нашле композиције Барбера, Пина Донађа, Вердија, Прокофјева, Таривердијева, Легара итд. Највеће симпатије публике освојио је ансамбл народних инструмената који је извео композиције и руске народне песме.

Музичку академију „Гнесини“ је пре 120 година основала породица Гнесиних уз подршку и учешће најбољих музичара Русије. Током низа година у раду су учествовале су звезде руске националне музичке уметности – пијанисти Хенрих Нејгауз и Марина Јудина, трубачи Михаил Табаков и Тимофеј Докшицер, теоретичари Сергеј Скребков и Валентина Коен, виолончелисти Сергеј Козолупов и Валентин Берлински, хорски диригенти Клаудије Птица и Александар Јурлов и многи други уметници, чијим се радом земља поноси. Академија има и дечју музичку школу, музички колеy и факултет који школује бечелоре, магистре, докторанде у свим музичким струкама. Осим музичких академских специјалности као што су соло певање, инструменталисти, диригенти, у Академији се школују и музичари и певачи изворне народне музике, естрадни уметници, yез пијанисти и певачи, мајстори тона и продуценти, све у свему укупно око 2.500 студената, међу којима је и 200 странаца. Индивидуални приступ сваком ученику остварује чак 500 запослених педагога, међу којима су  врхунски уметници Валентина Левко, Владимир Тонха, Фридрих Липс, Валерије Хроховски, Анатолиј Крол…

Академија је током 20. века била методички центар за целу Русију. И данас је лидер у школовању педагога музичара, што је потврђено 2016. године Указом председника Руске Федерације, којим се Академији потврђује статус установе од националног значаја која чува културну баштину Русије.