Насловна страна Забава Догађаји Festival rakije – Sto fela rakije Jugoslavije u Bačkom Monoštoru

Festival rakije – Sto fela rakije Jugoslavije u Bačkom Monoštoru

1469

Proizvođači rakije mogu da se predstave na manifestaciji u Bačkom Monoštoru a posetioci će uživati uz karaoke i bogat program. Bački Monoštor dobar primer brendiranja lokalnih proizvoda i usluga.

I ove godine, u Bačkom Monoštoru nadomak Sombora održava se SFRJ Rakijada. U subotu, 25. novembra, od 17.00 časova u Domu kulture, Monoštorci i gosti predstaviće svoje “fele” domaće rakije.

SFRJ (Sto Fela Rakije Jugoslavije) Rakijada je manifestacija koja se održava povodom 29. novembra – Dana republike, praznika “Stare Jugoslavije”. Uz predstavnike iz svih bivših jugoslovenskih republika, svoje “fele” rakije predstavljaju proizvođači iz Bačkog Monoštora i okruženja.

Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije, sluša se muzika iz doba SFRJ, obavezan je i dress code koji uključuje titovku i crvenu maramu, saopštilo je Udruženje građana “Podunav”.

Programom manifestacije predviđena su priznanja za najbolje proizvođače rakije.

Organizatori rakijade su Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma “Podunav” i Mesna zajednica Bački Monoštor.

Monoštorci su poznati proizvođači voćne rakije. Svaki domaćin ima veću ili manju količinu ove „kapljice“ za različite prilike.

Najomiljenija je kajsijevača, dunjevača, kruška, a tu su i šljiva i loza. Za one koji žele da probaju nešto malo neobičnije, tu je rakija od divlje kruške, žužule, kupine, višnje i trešnje, a posebna kategorija je „dudara“.

Pre sedamdesetak godina, ulice Monoštora bile su prepune stabala duda, zbog uzgoja svilene bube, koja se hranila lišćem ovoga drveta. Sočni crni i beli plodovi ove biljke koristili su se za spravljanje rakije, koja je izuzetno jaka i specifične arome.

Prijave za festival rakije primaju se na mejl ngopodunav@gmail.com, saopštio je organizator.