Насловна страна Новости Кухиња Sajam torti i kolača u Monoštoru

Sajam torti i kolača u Monoštoru

1508

U Bačkom Monoštoru je održan, šesti po redu Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda. Ova manifestacija ima za cilj predstavljanje domaćih proizvoda i promovisanje veština žena i poljoprivrednih proizvođača iz Monoštora, kao i gostujućih udruženja i proizvođača.

Organizatori sajma su Udruženje građana za unapređenje eko-ruralnog turizma “Podunav” i Mesna zajednica Bački Monoštor.

“Skoro svakog drugog dana dođu gosti sa svih strana, pa u moju kuću stupu, da od mene kolače kupu”, stihovi Monoštorca Ivana Pašića koje je pročitala Ružica Marijanović, a ti stihovi najbolje ilustruju koliko su se vredne domaćice potrudile za ovogodišnji Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda.

A ono po čemu se Monoštor prepoznaje je doboš torta.

“Mora obavezno imati 12 kora i glazura mora biti od prženog šećera. Ova moja ima 14 kora”, kaže Ana Forgić.

Monoštorska tradicija je i gibanica, ali jedn28a posebna gibanica.

“To je zabunita gibanica od višanja , maka i kakaa. Stara je to receptura i ne znam koliko nas žena u selu pravi još tu gibanicu”, kaže Marija Leka.

Meki sirevi i polutvrdi sirevi sa dodacima, ali od kozijeg mleka. Među izlagačima na monoštorskom sajmu našli smo i takvog proizvođača.

“Ljudi nisu navikli na proizvode od kozijeg mleka, ali sve više postaju svesni da su kozije mleko i sirevi zdraviji od kravljeg”, kaže Ivan Karan iz Stanišića, proizvođač kozijeg sira.

Teško je bilo odoleti, a ne probati barem jedan kolač. I još pre kraja sajma tacne su bile prazne. Dokaz da je i ovogodišnji sajam bio uspešan.