Насловна страна Новости Историја Tradicionalni susret kolekcionara u Apatinu

Tradicionalni susret kolekcionara u Apatinu

1373

U Apatinu je održan tradicionalni susret kolekcionara, a među izlagačima je bilo najviše numizmatičara, antikvara i filatelista iz mesta domaćina, Sombora, Subotice, Bačkog Petrovca, Novog Sada i Beograda. Svako zainteresovan mogao da pronađe ponešto za sebe iz domena koji ga zanima, a na berzi ipak nije prodata najskuplja poštanska markica od 300 evra.

“Iako imam 79 godina i dalje me drži strast prema kolekcionarstvu. Preko pedeset godina se bavim filatelijom i posećujem ovakve skupove. Na današnjoj berzi sam predstavio najskuplju poštansku markicu čija je cena na tržištu 300 evra. Imao sam takve tri da prodam, ali nije bilo danas sreće, nije bilo kupca. Poštanska markica FNR Jugoslavije je skupocena, jer je objavljena u samo 20.000 primeraka u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je imala 23.000.000 stanovnika, a bez nje ne možete popuniti serijal koji je u celosti mnogo, mnogo skuplji”, objašnjava Marinković Slobodan, kolekcionar iz Subotice.

Najmlađi učesnik današnje berze bio je sedamnaestogodišnji Apatinac Nikola Popović.

“Ljubav prema filateliji su mi preneli baka, sestra i otac. Danas sam prodao tri poštanske markice i zaradio 35 evra. Međutim, kako mi je falila jedna da dopunim serijal, morao sam da je kupim, te mi je ostalo i za džeparac 10 evra”, kaže Nikola.

Stevan Rastislav i njegova supruga Vesna iz Bačkog Petrovca redovno učestvuju na susretima kolekcionara. Na svom štandu izložili su vredne kolekcije poštanskih maraka.

“Filatelijom se bavim od detinjstva, a samo na ovakvim susretima možete da vidite šta to drugim imaju od kolekcija, a šta bi to vama trebalo. Više puta sam dolazio u Apatin, jer bude odličan odziv učesnika i kolekcionara. Čovek koji nema hobi mislim da je izuzetno nesrećan čovek, ne mislim da se neko mora baviti filatelijom, ali višak vremena i novca se uvek mora negde upotrebiti korisno. Ipak, za mene je filatelija lepa, jer je povezana sa istorijom i geografijom. Interesantno je da su oduvek na poštanskim markicama bili motivi svega onog što možete da zamislite”, kažu Stevan i Vesna iz Bačkog Petrovca.

“Nama je cilj da se što više mladih uključi u kolekcionarstvo i filateliju. Današnji susret okupio je vrsne izlagače, brojne posetioce, ali i iskusne kupce, koji znaju da samo na ovakvim mestima mogu pronaći traženi primerak. Kao udruženje organizujemo tradicionalno međunarodne filatelističke izložbe i već smo prepoznatljivi po aktivnostima u široj društvenoj zajednici”, kaže Željko Popović, predsednik Udruženja filatelista Apatin.

Susret kolekcionara održan je u organizaciji Udruženja filatelista Apatin, a današnja manifestacija okupila je više od 40 izlagača, koji su posetiocima ponudili antikvitete, numizmatiku, filateliju, umetničke slike, staro oružje Prvog i Drugog svetskog rata, knjige, značke, gramofonske ploče, kao i retku literaturu.