Насловна страна Новости Образовање Roditeljske dileme – posvećenost i obrazovanje

Roditeljske dileme – posvećenost i obrazovanje

2501

Da li će imati jedno ili dvoje dece, kako da im obezbede pristojno detinjstvo, školovanje, sačuvaju ih od loših društvenih uticaja, vršnjačkog nasilja ili kontrolišu dostupnost raznih interenet sadržaja i upotrebe mobilnih telefona, tableta i računara, kojih nekada nije bilo, samo su neke od dilema koje muče današnje roditelje.

“Velika stavka u odgajanju dece je posvećenost i vreme koje roditelj treba posvetiti svom detetu. Kao društvo, neminovno idemo sa zapadom i ne možemo da se od toga otrgnemo, naročito kada je u pitanju internet. Na roditeljima da uz sve životne okolnosti ostanu normalni i da nađu vremena da kontrolišu svoje dete”, kaže Snežana Nikolić, roditelj.

“Toliko je u društvu i dobrih i loših impulsa koji utiču na roditeljstvo. Za roditelje je najveći izazov da odbrane svoju decu od negativnih impulsa društva, kao i interneta sa kojeg svakakve opasnosti vrebaju, a danas je sve to veoma zahtevno”, kaže Robert Pajić, roditelj.

Stariji sugrađani sa kojima smo razgovarali napominju da su svesni da mlađim roditeljima nije lako, jer su vremena drugačija i standard nije isti, ali da upravo iz tih razloga pomažu svojoj deci i unucima, koliko je to u njihovoj finansijskoj moći.

“Dete kada dođe u predškolski uzrast traži patike, pristojno odelce, mobilni telefon, ali i ne samo to. Deca, čiji su roditelji skromnih mogućnosti, traže brendirane skupe stvari a to dolazi od spoljašnjeg pritiska koji nameću deca imućnih roditelja. Negde se zaboravilo da su sva deca ista, a da ih u prijateljstvu ne treba deliti standard”, kaže Branko Rajičević, deka.

“Danas je teško biti roditelj, a još teže biti baka. Snaja mi je ostala bez posla, a drugi će teško naći… Imam dva unuka od kojih je jedan završio fakultet zahvaljujući mojoj finansijskoj pomoći”, kaže Marija Grujić, baka.

Da je roditeljstvo novog doba prilično stresno, ocenjuju svi sagovornici ankete budući da su u životu današnjih porodica ili samohranih roditeljia, po njihovom mišljenju, presudne ekonomske stavke.

“Bio sam sretna generacija kada se dobro živelo, a ni danas se ne žalim jer imam dobru penziju. Ove današnje generacije su u mnogo lošijem položaju, jer je mnogima ni škola ne znači ništa, jer ne mogu da stvore uslove za život kada im je kućni budžet opterećen raznoraznim stvarima”, kaže Dušan Kerkez, deka.

“Ranije je bilo mnogo bolje živeti, jer su uslovi života i rada bili daleko drugačiji, jer je zapsolenost bila velika. Današnjoj omladini je to najveći problem, jer kako mogu stvarati porodicu i rađati decu decu ako su nezaposleni”, kaže Sava Vojvodić, baka.

Pitanja i dileme koja muče gotovo svakog roditelja ne odnose se samo na vaspitanje i odgajanje, već i na koji način će im pomoći da steknu samopouzdanje prilikom odrastanja kada se svakodnevno hvataju u koštac sa raznim problemima u savremenom svetu punom izazova širokog spektra.