Raj za sladokusce u Somboru: Mesto na kom možete da uživate u slatkišima i slanišima iz ovog kraja

  1064

  Pravi raj za male i velike sladokusce čeka nas svake godine na Sajamu torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda u Bačkom Monoštoru.

  Ove godine organizovan je šesti po redu, bio je 28. oktobra i privukao je još veći broj posetilaca nego prethodnih godina.

  Ova manifestacija ima za cilj predstavljanje domaćih proizvoda i promovisanje veština žena i poljoprivrednih proizvođača iz Monoštora, kao i gostujućih udruženja i proizvođača.

  Predivne torte, ukusni kolači, fantastični džemovi, domaći suhomesnati proizvodi, prirodini med, najbolja začinska paprika, domaća vina… i još mnoštvo finih đakonija mogli ste da probate na ovogodišnjem Monoštorskom sajmu.

  Ono po čemu se Monoštor prepoznaje je doboš torta. Mora obavezno da ima 12 kora i glazuru koja mora biti od prženog šećera, između kora je neverovatan čokoladni krem.

  Doboš torta

  Ali kako su torte u modu došle kasnije, pre toga pravili su se sitni kolači i to od onoga što je bilo u svakoj kući. Jedan takav stari kolač su kiflice od šargarepe.

  Monoštorska tradicija je i gibanica, ali jedna posebna gibanica. To je zabunita gibanica od višanja, maka i kakaa. To je veoma stara receptura, i još samo nekoliko žena u selu pravi tu gibanicu i dalje.

  Organizatori sajma su Udruženje građana za unapređenje eko-ruralnog turizma “Podunav” i Mesna zajednica Bački Monoštor.

  Pored sajamskog dela i proglašenja najuspešnijih izlagača, ovaj događaj predstavlja i priliku za posetioce da se bolje upoznaju sa Bačkim Monoštorom i njegovim okruženjem, kroz programe za posetu Specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje” – UNESCO Rezervat Biosfere “Bačko Podunavlje” i etno-kući u Bačkom Monoštoru.

  Da li je lepše ili ukusnije, teško je odlučiti jer su se učesnice Sajma torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda potrudile ne samo da naprave ukusne kolače i torte već i da ih na poseban način i ukrase. Verujemo da se praznog stomaka nećete vratiti kući kad god odete na ovakav događaj.