Насловна страна Новости Инфраструктура У оквиру недеље смањења ризика од катастрофа, 11. октобра – тачно у...

У оквиру недеље смањења ризика од катастрофа, 11. октобра – тачно у подне, огласиће се сирене за узбуњивање

1227

Друга недеља октобра 2017. године посвећена је активностима које доприносе смањењу ризика од природних катастрофа.

С обзиром да се, према подацима Светске метеоролошке организације и Уједињених нација, годишње на планети догоди на стотине елементарних непогода, предузимају се разне активности за смањење ризика. Осим утврђивања стручних концепата и активности којима се баве надлежне организације и јавне службе, спроводе се едукације у области управљања ризицима и веће спремности и оспособљености становништва за превентивно деловање и ефикасно укључивање у систем одбране од елементарних непогода.

Полазећи од чињенице да су грађани недовољно упућени у познавање знакова за узбуњивање, локална самоуправа  је приступила штампању 300 плаката са приказом звучних сигнала у случају елементарних непогода и других несрећа. Плакати ће бити истакнути у школама, домовима здравља, установама културе и другим јавним просторијама и објектима од јавног значаја.

Обележавајући недељу и Међународни дан посвећен смањењу природних катастрофа, на територији града Сомбора, 11. октобра 2017. године – тачно у 12.00 часова, активираће се сирене за узбуњивање које ће емитовати сигнал „престанак опасности“.