Насловна страна Новости Образовање Radio-amaterizam kao hobi mladih

  Radio-amaterizam kao hobi mladih

  1024

  Uprkos pametnim telefonima i internetu koji je dostupan još uvek ima situacija kada se informacije mogu preneti samo radio vezama.

  Radio amateri su svrstani u organizacije značajne za odbranu zemlje, ali nemaju rešeno stalno finansiranje.

  Da postoji interes mladih za radio-amaterizam videlo se na Zboru Saveza radio-amatera Vojvodine koji je održan u Bačkom Monoštoru.

  Među 110 takmičara njih 30 bilo je mlađe od 16 godina.

  “U eri pametnih telefona i interneta gotovo je nemoguće da ima i ovakvih kao što smo mi – da nas interesuju drugi načini komunikacije. To je jedan zaniljiv hobi. provodimo vreme u zdravom okruženju, komuniciramo sa ljudima”, saopštio je Bogdan Stepanov RK Zrenjanin.

  “Mogu da komuniciram sa celim svetom preko radio uređaja, a takođe u radio amaterizmu učimo i elektroniku”, rekao je Ivan Lalić RK Zrenjanin.

  Uprkos savremenim mogućnostima komunikacije, interesa za radio amaterizam među mladima ima i dalje.

  “Mi uspevamo deci da pokažemo da preko radio stanice mogu komunicirati sa radio amaterima iz celog sveta. Da se međusobno upoznaju i druže što nije moguće putem mobilnih telefona”, izjavio je Aleksandar Hajošević, predsednik RK “Nikola Tesla” Sombor.

  “Puno puta se dokazalo kada nestane struja, kada ne rade mobilni telefoni da su za komunikaciju potrebni radio amateri”, rekao je Laslo Keki, pred Saveza radio amatera Vojvodine.

  Članarina i projekti način su finansiranja radio amaterskih klubova, uprkos tome što su radio amateri svrstani u organizacije značajne za odbranu zemlje.

  “Samim tim što je prepoznat naš značaj za odbranu zemlje nije rešeno finansiranje. Najbolje bi bilo da se radio amateri svrstaju u sportsku organizaciju i onda bi možda bilo rešeno i naše finansiranje”, kaže Laslo Keki.

  Zbor Saveza radio amatera Vojvodine održan je u Bačkom Monoštoru u kome su stasale generacije radio amatera jer je klub u tom selu osnovan 70 godina prošlog veka.