Насловна страна Новости Бизнес Manji prinos repe

Manji prinos repe

1260

Zvonko Lukić, poljoprivrednik iz Nenadića kraj Sombora, ovih dana počeće vađenje šećerne repe. Ne nada se dobrom rodu i u odnosu na prošlogodišnju proizvodnju kaže prinos će biti manji.

“Ako je prošle godine bilo 90 tona po hektaru, sada će biti 60 tona. Cena je 35 evro centi i ista je kao prošle godine, što znači da će naša zarada biti manja jer je i prinos manji, a i manja je vrednost evra u odnosu na prošlogodišnju proizvodnju”, kaže Lukić.

“Očekujem za 30 do 40 posto manji prinos u odnosu na prošlu godinu, ali se nadam da će me izvući digestija koja bi ove godine zbog suše i sunčanih dana, trebala biti veća nego prošle godine”, kaže poljoprivrednik Goran Firanj.

Firanj repu proizvodi skoro 20 godina, kaže nikada se nije poklopilo da su dve uzastopne godine bile dobre za proizvodnju repe, ali kaže to je proizvodnja na kojoj uvek ima zarade.

“Mislim da repa ukoliko se pravilno radi uvek može doneti neku zaradu. Kada bi gledali neki vremenski period od pet godina sigirno je u tom periodu repa bila kultura koja je donela najveći prihod”, kaže Firanj.

“Mnogo odustaju, ja ostajem i dalje u toj proizvodnji, jer ipak donosi zaradu i uz suncokret repa će ove godine možda biti jedina ratarska proizvodnja na kojoj ćemo imati neki prihod”, kaže Lukić.

Ono što je prednost u proizvodnji repe je poznata cena koju poljoprivrednici znaju pre same setve.

“Međutim proizvodnja repe počinje leto pre toga, pa malo idemo i na blef, ali u svakom slučaju pred setvu znamo cenu. I ono što je nama proizvođačima važno to je što nas šećerene kreditiraju, jer mi samo ne bi mogli izneti tu proizvodnju”, kaže Firanj.

Proizvodnje šećerne repe je najskuplja ratarska proizvodnja, ali i donosi najveću zaradu. Ono što je problem su manji prinosi na tim parcelama naredne godine, jer repa iscrpi zemljište.