Насловна страна Новости Бизнес Ponovo prekinuta proizvodnja u “Boreliju”

Ponovo prekinuta proizvodnja u “Boreliju”

1268

Posle samo četiri meseca u pogonima Fabrike obuće “Boreli u stečaju” u Somboru prekunuta je proizvodnja. Radnici, njih oko 130, tražili su od poslodavca “Darfur Boreli” isplatu zaostalih zarada.

U međuvremenu Agencija za licenciranje stečajnih prvanika objavila je novi oglas za korišćenje proizvodnih hala “Borelija”.

Umesto u proizvodnim halama radnici „Darfur Borelija” danas u bili na sindikalnom skupu gde su pokušali da se dogovore sa suvlasnikom firme Draganom Perovićem o isplati 1,5 plate koliko im poslodavac duguje kako bi nastavili proizvodnju.

Isplata je obećana za narednu nedelju, ali u to obećanje radnici ne veruju previše.

“Ništa konkretno. Čekamo. Opet ista priča, ako ne bude u petak biće u ponedeljak. Mi se nadamo da će se neki dogovor postići i da ćemo krenuti raditi i ubuduće dobijati redovnu zaradu”, kaže radnica Biljana Šuša.

Na isplati zaostalih zarada insistira i predsednik Veća Samostalnog sindikata Grada Sombora Zoran Purić.

“Očekujem da budu isplaćene ove plate koje se duguju i da posle toga posao bude nastavljen. Treba nam svako radno mesto”, kaže Purić.

Dragan Perović, suvlasnik “Darfur Borelija”, kaže da su radnici svoja radna mesta napustili dan pre roka za isplatu zarade i kasnije se nisu odazivali pozivima da se vrate na posao i nastave proizvodnju. Kaže da suština problema nije u plati već u opstrukciji nekih struja kojima je cilj da se proizvodnja prekine.

“Lični dohodak koji su oni zaradili biće isplaćen, krenuli ili ne dalje da radimo. Ali moram da kažem da neko radi na tome da fabrika ne radi”, kaže Perović.

Perović je ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Fabrikom obuće “Boreli u stečaju” raskunuo 15. septembra, a Agencija za licenciranje stečajnih upravika objavila je ponovo oglas o zaključenju ugovora o poslovno tehničkoj saradnji za korišćenje proizvodnih kapaciteta Fabrike obuće “Boreli u stečaju”.

Ukoliko želi da nastavi proizvodnju u “Boreliju” “Darfur” mora da se prijavi na oglas, da ispuni sve uslove oglasa, bude najpovoljniji ponuđač i na taj način obezbedi zaključenje novog ugovora o poslovno tehničkoj saradnji. Perović kaže da mu je za to potreba garancija da će stotinak radnika nastaviti rad.