Насловна страна Спорт Вожња бициклом Održan retrotriatlon u Somboru

Održan retrotriatlon u Somboru

1376

Umesto brzinaca vrednih nekoliko stotina evra, stari dvotočkaši, umesto markirane opreme, stari šorcevi i obične patike – tako je izgledao retrotriatlon održan u Somboru. Povod je obeležavanje četvrt veka od prvog somborskog triatlona.

Ličilo je na sliku iz 80-tih godina izvađenu iz neke arhive, ali nisu to bili arhivski snimci, već start retrotriatlona. Triatlona koji je organizovan kao podsećanje na godine kada je u Somboru održan prvi triatlon, inače jedan od najstarijih u nekadašnjoj Jugoslaviji.

A da bi ovaj triatlon i bio u stilu tih godina i bicikli i oprema morali su biti iz tog vremena ili još stariji. Srđan Radmilović potrudio sa da mu i bicikl i oprema, ali i kompletan izgled budu u duhu osamdesetih.

“Bicikl je kupio moj tata 1980. godine i još je u voznom stanju. Opremu sam izvukao iz starih ormara, brkovi i zulufi takođe su u stilu tih godina, a tetovaže na mišici sećanja su na davne ljubavi iz Armije”, objašnjava Srđan.

Kao na pravom triatlonu vozio se bicikl, plivalo uprkos tome što je temperatura vode bila jedva 17 stepeni, i trčalo. Nije bio važan pobednik, ali je ipak postavljen cilj kroz koji je prvi protrčao Goran Zelić.

“Vozio sam bicikl “Rog” kupljen 1980. godine, još imam za njega i račun i garanciju. Ova ideja o retrotriatlonu baš mi je zanimljiva, jer sam ja bio učesnik jednog od prvih triatlona, pre skoro četvrt veka. Drago mi je da se ovde okupilo nekoliko učesnika tih prvih triatlona koji su i danas spremni i postižu i bolje rezultate nego kada smo se okupili pre dvadeset i više godina”, kaže Goran.

Rertrotriatlon je održan u Čičovima. Sa razlogom, jer je na tom mestu održan i prvi somborski triatlon.

“Jedna od propozicija je bila stari bicikl i oprema iz tog vremena. Želja nam je bila da okupimo rekreativce spremne da se i danas okušaju u sve tri triatlonske discipline. Posebnu draž dalo je to što su svi učesnici došli biciklima starim 30 i više godine koji su i danas u voznom stanju”, kaže organizator Gašpar Matarić.

Organizatori se nadaju da će ovaj retrotriatlon postati tradicija i najavljuju novo okupljanje za narednu godinu. Kažu pripreme počinju već sada.