Насловна страна Новости Инфраструктура Напредују радови на новом кружном току у Сомбору

Напредују радови на новом кружном току у Сомбору

1657

Након што је Сомбор овог лета добио један нови кружни ток, који је коначно разрешио већину саобраћајних проблема на раскрсници улица Војвођанске, Скопљанске и Солунских бораца, а који су узроковали честе саобраћајне несреће, путари приљежно и убрзано раде и на новој инвестицији сличног профила.

Наиме, под стручно-техничким надзором овдашњег Јавног комуналног предузећа „Простор“, неимари који су се понуђеним условима наметнули као изабрани извођачи радова увелико раде на изградњи још једног кружног тока, саобраћајнице која представља чвориште два сомборска Венца, Војводе Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића са Београдском и Улицом 21. октобра.

Према пројекту појачаног одржавања инвеститори изградње ове раскрснице чија процењена вредност износи 13 милиона динара са обрачунатим ПДВ-ом су Република Србија, тачније Министарство привреде са 50 одсто и сам Град Сомбор са преосталом половином износа. Радове изводи компанија „Војпут” из Суботице, као најбољи понуђач на својевремено расписаној јавној набавци.

Разлога за изградњу ове раскрснице, тачније њено претварање у кружни ток саобраћаја је било више, али пресудила је смањена безбедност учесника у саобраћају услед лоше прегледности и неадекватне геометрије пута, пошто су углови укрштања били превише оштри. Готово свакодневно на овој, за возаче изузетно компликованој, раскрсници стварале су се велике гужве, а приде је немогућност скретања из правца Улице 21. октобра, која је у функцији магистралног пута Врбас-Сомбор-Суботица, улево у Венац Степе Степановића, доводила до додатних гужви када се на раскрници појави возило чији возачи, по правилу људи ван Сомбора, нису били спремни на овакву нелогичност у саобраћају.

Изградњом нове раскрнице ови проблеми ће бити решени, а планира се и враћање Београдске улице као и оближње Бранка Радичевића на двосмеран режим саобраћаја, иначе укинут пре неколико година, што је и тада тумачено као контроверзна одлука тадашњих надлежних органа локалне самоуправе, односно у то време нетом формиране Дирекције за изградњу града, која је прошле године угашена.

Користећи лепе ранојесење дане, који ће по свему судећи продужити грађевинску сезону, суботички неимари, чије машине брује на овој локацији од 25. октобра, већ су увелико одмакли са грубим земљаним радовима, па је скоро извесно да ће бити испоштован и планирани рок за завршетак радова на раскрсници са новим кружним током саобраћаја, који је 30 календарских дана од дана увођења извођача у посао.