Насловна страна Новости Уметност Izložba “Plava grobnica” u Somboru

Izložba “Plava grobnica” u Somboru

1426

Obeležavajući Dan prosvetnih radnika, u utorak 7. i sredu 8. novembra 2017. godine, Gimnazija “Veljko Petrović” nastavlja saradnju sa Fondacijom “Laza Kostić” i kreira zajednički jedinstven, neobičan i vanserijski program pod naslovom “Plava grobnica kroz sliku, reč i muziku”.

Uz klavirski koncert Marine Milić Radović (profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Bi Bi Si umetnika, osnivača Fondacije “Laza Kostić” u Londonu 1991.) sa muzikom kompozitora koji su svoje živote stavili u službu viših ciljeva, predavanje povodom 100-godišnjica smrti Milutina Bojića i V. Disa uglednog profesora Miodraga Radovića, Somborcima uvek dragog i poštovanog gosta, Sombor će, zahvaljujući saradnji Gimnazije “Veljko Petrović” i Fondacije “Laza Kostić” imati prilike da se upozna sa Peđom Đakovićem, svetski priznatim i renomiranim slikarem, praškim đakom, koji će predstaviti svoje stvaralaštvo na prisan i šarmantan način, svojstven slikaru ali i džez muzičaru, velikom poznavaocu kako srpske, tako i svetske književnosti.

Slikarstvo Peđe Đakovića razgranato je na više ciklusa međusobno srodnih, u istorizovanoj i kulturološki odabranoj tematici, kojima su zajednički dramatična i sigurna crtačka linija i inovativan koloristički pristup. U Đakovićevim slikama/vizijama često vidimo patos, tragičku notu unutar specifične vrednosti istorije kulture.

Posebno mesto u opusu ovog umetnika zauzimaju slike i crteži posvećeni stradalničkim podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Golgota srpskih istorijskih zbivanja, herojsko i nadljudsko, ali i žrtva kao civilizacijski uzus – izvori su koji pokreću Đakovića i smeštaju njegov slikarsko-crtački angažman između tradicionalnih vrednosti i savremenog/stvaralačkog trenutka.

Izložba će biti otvorena do 24. novembra, svakog radnog dana (17 – 19 časova) i subotom (10 – 12 časova).

Ulaz je slobodan.