Насловна страна Новости Здравље Muzikoterapija – lečenje duše muzikom

Muzikoterapija – lečenje duše muzikom

2980

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru sinoć je održana promocija knjige “Uvod u muzičku terapiju” dr Lazara Čurića, specijaliste za muzičku terapiju.

Čurić je počeo na studijama pedagogije, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a diplomirao psihologiju, na Univerzitetu u Vircburgu, i odbranio doktorsku disertaciju, na Univerzitetu u Salcburgu, gde je radio i bio šef Katedre za muzičku terapiju na postdiplomskim studijama.

Muzika je taj medijum koji dopire do najtanjih slojeva duše, kao verbalno, izražajno i komunikativno sredstvo, o čemu svedoči i knjiga dr Ćurića, koja je rezultat njegovog višedecenijskog rada i primene muzikoterapije.

Ćurić kaže da je hteo da sva svoja saznanja prenese i da ih saopšti svima koji se interesuju za ovu mladu psihoterapijsku metodu i naučnu disciplinu.

Ideja lečenja duše muzikom je najstarija ideja, podsetila je psihijatar dr Mila Alečković Nikolić, jer zahvata vitalni sloj u čoveku i leči ga u apsolutno svim pravcima.

“Ona je najmoćnija sredstvo. Ono što mi nekada ne možemo psihoterapijom, jer neće da priča, ni medikamentozno, jer mu ne možemo dati lek, ne pokreće se i ne ustaje, leži… a onda čuje Rahmanjinova i skoči”, objasnila je Alečković Nikolić.

Knjigom “Uvod u muzičku terapiju”, kako je istakao profesor Ćurić, želeo je da da svoj mali doprinos, kako bi se i kod nas muzička terapija istraživala na univerzitetskom nivou, kao što je to slučaj u svetu.