Насловна страна Новости Уметност Mlade Somborke stazama velikih slikara

Mlade Somborke stazama velikih slikara

1353

Učenice osmog razreda škole Dositej Obradović iz Sombora, sestre Jovana i Svetlana Preradović, večeras imaju prvu izložbu i veliku šansu da krenu stazama poznatih somborskih slikara.

Brzo su izgustirale igračke, pa su i olovke i bojice uzele su u ruke već kada su imale dve, tri godine. Danas kada imaju 14 godina, Svetlana i Jovana Preradović imaju prvu samostalnu izložbu zahvaljuzjući pre svega svom talentu, radu i upornosti.

U Gradskoj biblioteci u Somboru, predstaviće portrete, pejzaže, liikove iz mašte i sa interenta.

“Nama je mama kupovala bojice, pa smo šarale, ali smo od prvog razreda počelče da idemo na časove i da nas neko uči. Vidi se da smo napredne i da je slika sve bolja i svaki put je slika sve bolja”, kaže Svetalana Preradović.

U školi Dositej Obradović u Somboru malo je talenata kao što su sestre Preradović. Jovana se ne odvaja od grafitne olovke kojom najviše voli da crta.

“Ja tako nađem sliku na instagramu, ili Guglu, na internetu pa sa telefona precrtavam. Ovako crtamo i pastel i ulja na platnu i gratit, skoro sve tehnike”, kaže Jovana Preradović.

“Mislim da će Jovana upisati Akademiju, to sam siguirna 90 posto, za Svetlanu možda i ne, ali mislim da je to njima u krvi. Pogotovo ova starija. Ona sedne i crta po dva tri sata, njoj nikad nije dosadno”, kaže majka Vera Preradović.

Da li će im umetnost biti i zanimanje, još uvek je teško reći. Ali ono što je sigurno, one svakodnevno pokažu raskoš talenta i koji poseduju nastavljaju tradiciju somborskog slikarstva iako im je tek 14 godina.