Насловна страна Новости Животна средина Kineska urma iz Bačkog Monoštora

Kineska urma iz Bačkog Monoštora

1311

Gaji se u Kini više od 4.000 godina, a kod nas je još nepoznata voćka. To je kineska urma ili žižula. Nije to obeshrabrilo jednog mladog proizvođača sa severa Bačke koji je podigao plantažu kineske urme.

Kineska urma, a nije iz Kine već iz voćnjaka Dejana Kovača iz Bačkog Monoštora. Ovo, za nas još uvek egzotično voće, Dejan je zasadio pre pet godina. Iako o toj proizvodnji nije ništa znao krenuo je hrabro.

“Zasadio sam 132 sadnice na pola jutra. Počelo je da rađa već druge godine. Nema štetočina ni bolesti tako da nema potrebe da se koristi hemijska zaštita i to je jedan pravi ekološki proizvod”, kaže Dejan.

Proizvodnja nije zahtevna, ali posla ima i u ovom voćnjaku.

“Đubrenje, obrada zemljišta frezovanjem, kidanje zaperaka i navodnjavanje”, kaže Dejan.

Dejanov voćnjak kineske urme u punom je rodu i po stablu rodi od 35 do 50 kilograma, ali prodaja i dalje jeste problem, jer je kineska urma još nepoznata na domaćem tržištu.

“Tržište je i dalje problem i sada ga polako razvijam. Mada, ljudi kada probaju i kupuju. Bude sto pitanja i potpitanja , neki neće ni da probaju, ali kada čuju o lekovitim svojstvima kineske urme onda postaju stalni kupci”, kaže Dejan koji kinesku urmu prodaje na pijacama u Novom Sadu i Beogradu.

Ukoliko prodaja krene, Dejan planira i proširenje svog voćnjaka kineske urme.

Klimatsku uslovi joj pogoduju jer cveta tek posle 1 .maja, pa nema rizika od izmrzavanja. Bere se od početka septembra do polovine oktobra. Može se sušiti, može se od nje praviti džem i peći rakija. Poznata je po brojnim lekovitim svojstvima.