Насловна страна Новости Уметност Umetnička dela sa motivima staparskog ćilima

Umetnička dela sa motivima staparskog ćilima

1272

Dizajn, oslikavanje, vez, trukovanje, tkanje – sve te veštine idu uz ime Ane Panjković Ilić iz Sombora. Po struci je dizajner tekstila i odeće, ali po kreativnosti mnogo više od toga.

U Aninoj zanatsko umetničkoj radionici nastaju jedinstvena umetnička dela koja mogu biti drag poklon, suvenir ili koristan predmet za svakodnevnu upotrebu. Nesebično Ana svoje znanje prenosi i drugima pa sada kroz javni rad obučava i žene za rad u tehnici klečanja kojom su se nekada tkali čuveni staparski ćilimi.

“Za jedan ćilim potrebno je puno vremena, jer su žene to nekada radile tokom zime kada nije bilo kućnih poslova. Mi sada motive staparskog ćilima koristimo za izradu manjih predmeta koji se mogu iskoristiti kao pokloni ili suvenir. Na obuci su tri žene i one će klečanu tehniku učiti tri meseca”, rekla je Ana.

Sedalice, torbice i torbe sa motivima sa staparskih ćilima mogu biti način da se stara tehnika oživi i danas.

Bebi tumbalica takođe je jedinstven i zaninljiv Anin proizvod. Pravi se od krpare i komadića tkanine, a razvija kretivnost i motoriku dece do sedam godina. Našla je put u sedam različitih država, ali je Ana rado poklanja da bi bile korisne deci.

“Pet bebi tumbalica pokloniću vrtićima. Deca će uz pomoć vaspitača učiti pravila igre, a kroz crtež će pokazati šta su naučili kroz tu igru i šta bi voleli u njoj još da vide. Na kraju ćemo prirediti izložbu njihovih radova”, izjavila je Ana.

Anine igračke za decu našle su put do mađarske i nemačke ambasade, Fondacije Katarine Karađorđević. Jedna od njenih kreativnih ideja su papirne lutke obučene u različite nošnje koje deca treba da boje i tako uče o tome kako izgledaju nošnje iz različitih krajeva i kako se zovu njihovi delovi.

“Postoje ljudi koji su kreativni, puno stvaraju, ali ono što stvaramo ne možemo da plasiramo i da kroz prodaju i naplatimo ideju , znanje i uloženi trud. Zato se malo njih ohrabri da se time profesionalno i bavi. Uglavnom to ostaje hobi ili se radi u okviru nekih udruženja”, dodala je Ana.

Uprkos tome Ana ne odustaje, a svoje znanja i ideje nesebično na raznim radionicama deli i sa drugima.