Насловна страна Новости Образовање Majstori robotike zablistali u Petnic

Majstori robotike zablistali u Petnic

1189

Osnovci iz Srbije zablistali su na takmičenju „Majstori robotikeˮ u Istraživačkoj stanici Petnica, u okviru završnice drugog IT karavana, koji organizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa ciljem povećanja digitalnih kompetencija najmlađih.

Četvoročlane ekipe učenika od šestog do osmog razreda, predvođene nastavnicima iz 14 osnovnih škola iz Niša, Novog Paraza, Pirota, Kraljeva, Kragujevca, Zaječara, Čačka, Valjeva, Novog Sada, Subotice i Sombora, imale su priliku da u Istraživačkoj stanici Petnica, od 20. do 23. oktobra, dublje zarone u svet programiranja i robotike.

„Čujem da ste mnogo naučili i da ste se lepo družili tokom ovog boravka u Petnici” ‒ rekla je sa osmehom Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, obraćajući se malim majstorima robotike. „Postigli smo važan cilj uvodeći informatiku u škole kao obavezni predmet za učenike petog razreda i nastavićemo da radimo na razvijanju vaših digitalnih kompetencija jer se bez njih ne može u 21. veku, nezavisno od toga da li ćete se profesionalno baviti programiranjem ili ćete biti lekari, trgovci ili umetnici”, naglasila je Matićeva.

„Vikend robotike” u Petnici organizovan je po principu radionica ‒ učenja kroz direktan rad na programiranju robota. U njemu su učestvovali učenici i nastavnici, a završen je takmičenjem „Majstori robotike”, koje pobedničke ekipe vodi na nacionalno takmičenje u „FIRST Lego ligi”.

„Programiranje robota pre svega uči decu da budu kreativna, da razmišljaju svojom glavom i uče na greškama. Niko nikada nije iz prve napisao savršen program, a svaki robot može biti posebna kreacija” ‒ ističe Alan Piljak, predsednik Udruženja EduLab. “Decu treba staviti pred izazove, jedino tako mogu naučiti da iskorače iz zone komfora; tako uče i da dele znanja i iskustva i ne postavljaju granice svojim idejama”, dodaje Piljak.

Istraživačka stanica Petnica bila je idealno mesto za promociju učenja u kome nema serviranih znanja, već samo podsticaja za samostalno razmišljanje i timsko istraživanje. Učesnici „Vikenda robotike” imali su priliku da obiđu naučne laboratorije u Petnici i prema interesovanjima učestvuju na prezentaciji programa iz biologije, hemije, astronomije ili arheologije.

„Meni nije važno ko je osvojio prvo, a ko treće ili peto mesto. Najvažnije je da smo zagolicali vašu radoznalost i probudili istraživače u vama. Zato vas očekujem sledeće i svih narednih godina na nekom od naših programa” ‒ poručio je Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, na završnoj svečanosti i dodeli nagrada.

Zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, na put digitalnog opismenjavanja, i to od prvog IT karavana, partnerski je krenula i kompanija „Majkrosoft”. Ivan Živković, rukovodilac za saradnju sa javnim sektorom „Majkrosofta”, naglasio je za RTS da je osim učešća u IT karavanu, ta kompanija uspela da uvede bežični internet u 40 škola u ruralnim delovima Srbije, kao i da je više od 17.000 đaka i 2.000 nastavnika dobilo bezbedan pristup internetu i dostupnom sadržaju. Živković je podsetio i na program stručnog usavršavanja nastavnika (koji je počeo da se realizuje početkom oktobra), kao i na program „Inovativni nastavnik”, koji podstiče modernizaciju škola i nastavnih programa.

Tatjana Matić je za RTS najavila proširivanje koncepta IT karavana i na srednje škole: „Naredne godine želimo da damo priliku srednjoškolcima da pokažu šta znaju i umeju jer verujemo da ni na koji način ne zaostaju za vršnjacima u okruženju; takođe, želimo da im pružimo priliku da učestvuju na edukativnim kampovima u inostranstvu.”

Završni program IT karavana za podsticanje digitalne pismenosti i bezbednosti deo je i „Evropske nedelje programiranja”, koja je ove godine obeležena od 7. do 22. oktobra širom sveta.

Kampanja za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija

IT karavan je kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija, u kojoj je za dve godine učestvovalo više od 10.500 dece iz 17 gradova u Srbiji.

Osim edukacije o bezbednosti, prepoznavanju digitalnog nasilja i drugih tipova zloupotrebe dece na internetu, u okviru IT karavana predstavljen je i pozitivan aspekt upotrebe novih tehnologija. Svakoj školi koja je učestvovala u IT karavanu poklonjen je po jedan edukativni set robota, a održane su i edukativne radionice.

Najbolji dele nagradu

Najveći broj poena ‒ ukupno 128 ‒ osvojio je tim Osnovne škole „Ljuba Nešić” iz Zaječara. Učenici OŠ „Desanka Maksimović”, takođe iz Zaječara, osvojili su 42 boda i takođe se svrstali među najbolja četiri tima. Timovi su se dogovorili da podele nagradu, odu zajedno na državno takmičenje FLL u robotici i na taj način oslobode nagradu za još jedan tim. Drugo mesto osvojio je tim škole „8. septembar” iz Pirota, koji je postigao 91 bod, sledi tim iz Kragujevca iz OŠ „Svetozar Marković” (51 bod). Tim škole „Žarko Zrenjanin” iz Novog Sada osvojio je 41 poen, samo bod manje od ekipe iz Zaječara, koja im je ustupila mesto.

Nagrade za takmičare obezbedilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanija „Majkrosoft” i izdavačka kuća „Kreativni centar”.