Насловна страна Новости Бизнес Jabuke iz Riđice za celu Evropu

  Jabuke iz Riđice za celu Evropu

  1017

  “Apple World” (“Svet jabuka”) u Riđici kraj Sombora je jedan od najvećih i najsavremenijih proizvođača i isporučilaca visokokvalitetnih jabuka iz Srbije za strano tržište. Pre nekoliko godina počeli su samo sa 20 hektara, dok je danas zasad jabuka na 140 hektara.

  U ovoj kompaniji kažu da bez uvedenog sistema višestruke zaštite zasada ne bi mogli imati kvalitetan rod, niti bi mogli imati dugoročna planiranja i dobit u ovom ozbiljnom biznisu.

  Sa plantaža jabuka u Riđici svake sezone se isključivo na sofisticirano tržište Evrope, Bliskog Istoka i Rusije izvozi oko 13.000 tona sedam vrsta jabuka.

  Kako se kvalitetna srpska jabuka sve više traži na stranom tržištu, od iduće sezone plantažu šire za dodatnih 200 hektara.

  “Za tržište Rusije izvozimo jabuke crveni i zlatni delišes, ajdared, greni smit… Jednom rečju, Rusi troše sve vrste jabuka koje izvozimo za njih. Evropsko tržište je zahtevnije, ali smo ispunili i ta očekivanja. Da biste imali kvalitetnu jabuku morate mnogo uložiti i prvenstveno zaštiti budući rod svim tehnikama zaštite zasada koje su dostupne, jer ne možete gledati u nebo i pitati se hoće li biti vremenskih nepogoda”, kaže Dušan Milivojević, direktor kompanije “Apple World”.

  Budući da je ove godine smanjen rod, proizvođači jabuka, koji imaju odličnu sezonu, dobili su i veću otkupnu cenu na inostranom tržištu.

  “Manjak je robe na tržištu i samim tim, a sa povećanjem cene do 25 odsto će ova godina biti mnogo bolja od prethodne. Sa Ruskom Federacijom imamo slobodni trgovinski sporazum, gde nemamo carinu, a to nama izvoznicima daje prednost i konkurentniji smo, a sličan princip je i u poslovanju sa Evropskom unijom”, kaže Milivojević.

  “Jabuka za strano tržište mora biti zdravstveno ispravna i mora se uzgajati po najsavremenijim standardima. Kriterijumi kvaliteta su strogi, ali ih ispunjavamo. Nije nam se do sada dešavalo da nam iz inostratnstva vrate jabuku kao neipsravnu, što je preporuka koja potrvrđuje kvalitet proivoda”, kaže Nikola Andrejev, tehnolog voćnaka u Riđici.

  Kako je ove godine bilo više puta mraza u periodu cvetanja, vlasnici voćnjaka koji nemaju zaštite zasada neće vratiti uložena sredstva. U ovoj kompaniji kažu da su upravo iz tih razloga u sistem protiv mraza uložili oko milion evra, dok je celokupna investicija na plantaži i izgradnji najsavremenije hladnjače iznosila oko 15.000.000 evra. U hladnjači se jabuke klasiraju po boji, kvalitetu i težini, nakon čega se pakuju i distribuiraju na strano tržište.

  Kako je rod jabuka u Srbiji prepolovljen, ali i smanjen u Evropi, proizvođači jabuke u Riđici kažu da im se upravo zbog vremenskih uslova isplatilo ulaganje u sisteme protivgradne zaštite, sistem za navodnjavanje, ali i onaj koji štiti zasad od mraza. Bez toga, kažu, nema sigurnog roda, ali ni plasmana na inostrano tržište.