Насловна страна Новости Уметност Izložba fotografija Petra Zamba

Izložba fotografija Petra Zamba

1243

Trideset ravangradskih priča na fotografijama Petra Zamba, umetničkog fotografa iz Sombora, donelo je svet sagledan, otkriven, doživljen pa obelodanjen kao fantastika u realnom. Zahvaljujući Petrovim svetlopisima, naglasio je likovni kritičar David Kecman Dako, potvrđeno je umeće fotoposlenika da pogledom “Trećim okom” otkrije i uhvati radost trenutka.

“Trenuci zabeleženi u pejzažu, tek tu vidimo tu lepotu kroz koju ili sa kojom sami prolazimo ali bez fotografije koja od zaborava sačuvala taj tren u kome se događa ta lepota, mi nje nismo svesni”, izjavio je David Kecman Dako, književnik i likovni kritičar.

“Scena koja se odvija preda mnom ima svoje delove i te delove ja hvatam okom, oko vidi i taj trenutak beleži… Ništa posebno, nešto što dolazi samo iz sebe”, rekao je autor izložbe.

Nakon izložbene postavke u galerijskom prostoru Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”, fotografije će dobiti svoj novi trajni izložbeni prostor i to u monografiji, odnosno zborniku radova iz istorije Sombora čiji se izdanje očekuje do kraja godine.

“Smatrali smo da pored samog teksta kao Zbornika radova, knjiga bi bila prijemčljivija za samog čitaoca. Deo fotografija koji se vidi na ovoj izložbi će biti upotrebljen u delu kojem je reč o pejzažu somborske okoline”, najavio je direktor Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” Vladimir Jerković.

Petar Zambo spada u mlađe umetničke fotografe i svojim objektivom i dalje traži onaj tren naizgled obične jave koji pokazuje koliko je život zaista lep i svakim trenom čarobno neponovljiv.