Насловна страна Забава Театар Премијера “Чуда у Шаргану” на почетку нове сезоне Народног позоришта Сомбор

Премијера “Чуда у Шаргану” на почетку нове сезоне Народног позоришта Сомбор

1359

Сезона 2017/2018. у Народном позоришту Сомбор биће свечано отворена сутра у 20 часова на великој сцени премијером представе „Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића, у режији Марка Торлаковића.

Сомборско позориште тако отвара нову сезону класиком српске драматургије, која окупља глумачки ансамбл овог позоришта, са гостима из Новог Сада Александром Плескоњић и Ервином Хаyимуртезићем.

У “Чуду из Шаргана” играју: Ивана В. Јовановић, Александра Плескоњић, Вања Ненадић, Саша Торлаковић, Давид Тасић Даф, Ервин Хаyимуртезић, Марко Марковић, Бранислав Јерковић, Александар Вучковић, Немања Бакић, Перо Стојанчевић и Срђан Алексић. Сценограф је Марија Калабић, костимограф  Драгица Лаушевић, а за дизајн звука је био задужен  Илија Ђорђевић.

Наредног дана,12. октобра, на репертоару је представа „Гоголанд”, а сутрадан ће  бити изведен „Маестро”. Тог истог дана неколико глумаца овог позоришта, који учествују у “Егзиту”, извешће ову представу на Интернационалном позоришном фестивалу у Букурешту. Представа “Егзит”, у режији Арпада Шилинга, је копродукција Државног мађарског позоришта „Чики Гергељ“из Темишвара, Позоришта класике „Јоан Славић“ из Арада и Народног позоришта Сомбор. Недавно, половином септембра, ова представа је учествовала на фестивалу “Транзит” у Румунији.

Представа “Маестро”, аутора Миливоја Млађеновића, у режији Милана Нешковића, 15. октобра ће учествовати на фестивалу „Театар у једном дејству“ у Центру за културу Младеновац. И представа “Гоголанд”, рађена према мотивима књижевног дела Јаноша Херцега, у режији Андраша Урбана, 15. октобра ће учествовати на 3. Позоришним свечаностима „Фестивал победника фестивала“ у Центру за културу и образовање Раковица. Ова представа ће крајем октобра гостовати у Словенији. Биће изведена у Местном гледалишчу Птуј, Прешерновом гледалишчу Крањ, и у Гледалишчу Копер.

У сомборском позоришту за крај године најављују почетак рада на представи “Кад би Сомбор био Холивуд” Златана Дорића, коју ће режирати Кокан Младеновић, а премијера се очекује у фебруару 2018.  На пролеће је планирана премијера представе “Лари Томпсон: Трагедија једне младости”Душана Ковачевића, у режији Милана Нешковића.