Насловна страна Новости Бизнес I američki Exide zainteresovan za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor

I američki Exide zainteresovan za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor

3057

Kompanija Exide zainteresovana je da se uključi u pregovore za kupovinu imovine Fabrike akumulatora iz Sombora. Lokalni portal navodi da im je predstavnik ove kompanije rekao da je o tome 10. novembra zvanično obavešten i stečajni upravnik Predrag Ljubović.

Predstavnik kompanije je obrazložio da Exide nije mogao ranije da pokrene proces, jer je stečajni upravnik jasno naznačio da se neće pregovarati sa drugim subjektima, dok zainteresovanom kupcu ne istekne bankarska garancija.

“S obzirom na to da je garancija istekla i da više nema pravnih smetnji, Exide hoće i želi da se uključi u kupovinu imovine Fabrike akumulatora Sombor”, potvrdio je sagovornik iz ove multinacionalne kompanije.

Exide planira ozbiljna ulaganja u remont proizvodnih pogona Fabrike akumulatora Sombor, kako bi ostvario maksimalnu bezbednost radnika, kao i da uradi neophodne ekološke zahvate u fabričkom krugu. Takođe, predočeno je da nakon toga sledi proširenje proizvodnih kapaciteta.

Američka kompanija je jedan od najznačajnijih svetskih proizvođača akumulatora, a osim osnovnog programa za sve tipove vozila, proizvode baterije za brodove, radne mašine, industriju, pa čak i podmornice američke mornarice.

Kompaniji Exide pripadaju robne marke Marathon, Tudor, Tensor, Sonnenschein, Absolyte, Powerfit…

Kompanija je osnovana pre gotovo 130 godina, a danas posluje na svim kontinentima u više od 80 zemalja. Transportno-poizvodne centre imaju u Misisipiju, Ajovi, Kanzasu, dva u Španiji, te po jedan u Nemačkoj, Belorusiji, Poljskoj i Italiji, kao i u Indiji. Danas ova kompanija zapošljava više od deset hiljada radnika.