Насловна страна Забава Догађаји Da li ste čuli za SFRJ Rakijadu? Održava se u Somboru, a...

Da li ste čuli za SFRJ Rakijadu? Održava se u Somboru, a evo i kada možete da je posetite

3393

Ukoliko ste veliki patriota pa vas privuče naziv događaja, volite rakiju ili jednostavno želite da se dobro provedete onda je SFRJ Rakijada definitivno događaj kojem treba da prisustvujete.

I ove godine, kao i prethodnih, održava se SFRJ Rakijada povodom Dana republike, praznika “Stare Jugoslavije”, koji je 29. novembra. Ove godine organizatori su odlučili da naprave žurku 25. novembra, s obzirom da Dan republike pada u sred nedelje.

U subotu, 25. novembra, od 17h u Domu kulture, u Bačkom Monoštoru, Monoštorci i gosti predstaviće svoje “fele” domaće rakije.

Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije i sluša se muzika iz doba SFRJ.

Obavezan je i dress code koji uključuje titovku i crvenu maramu.

Programom manifestacije predviđena su priznanja za najbolje proizvođače rakije, kao i zabava uz karaoke i još mnoga iznenađenja.

Organizatori rakijade su Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma “Podunav” i Mesna zajednica Bački Monoštor.

Monoštorci su poznati proizvođači voćne rakije. Svaki domaćin ima veću ili manju količinu ove “kapljice” za različite prilike.

Najomiljenije su kajsijevača, dunjevača, kruška, a tu su i šljiva i loza.

Za one koji žele da probaju nešto malo neobičnije, tu je rakija od divlje kruške, žužula, kupine, višnje i trešnje, a posebna kategorija je “dudara”.

Rakijadudara“:

Pre sedamdesetak godina, ulice Monoštora bile su prepune stabala duda, zbog uzgoja svilene bube, koja se hranila lišćem ovoga drveta.

Sočni crni i beli plodovi ove biljke koristili su se za spravljanje rakije, koja je izuzetno jaka i specifične arome.

Organizatori ovog događaja za to kako su došli do ovog naslova i uopšte ideje za ovakav događaj, kažu da su jednog tmurnog jesenjeg dana, žalili za lepim vremenima bratstva i jedinstva, i tada shvatili šta je to, što može ponovo da izgradi tako ljubljeno bratstvo i jedinstvo.

A to saznanje je bilo rakija. Od tad, kažu, nade za bolju budućnost više im nije nedostajalo. Empirijskom metodom, kasnije su dokazali, što su nam i mnogi drugi istraživači potvrdili, da je upravo ova supstanca, nastala iz čiste prirode, tečna esencija bratstva i jedinstva, ona koja gradi mostove, povezuje ljude, ruši barijere i briše naizgled nepomirljive razlike.

Mi smatramo da je ovo svakako nešto na šta, ukoliko ima te vremena, treba da odete i da doživite.