Zabava za celu porodicu: Manifestacije na koje možete da dođete u Somboru

  2913

  Sombor ima veoma zanimljiv sadržaj da ponudi svima tokom cele godine. Međutim, iako ih ima bezbroj, mi smo odlučili da izdvojimo po nama pet najbitnijih manifestacija na koje možete da dođete u ovom vojvođanskom gradiću.

  Ovo su neke od najzanimljivijih manifestacija koje možete da posetite, u zavisnosti od toga u koje doba godine odlučite da ga posetite. Verujemo da u zavisnosti od afiniteta, moći ćete da se pronađete barem u jednoj od njih.

  1. Somborski kotlić

  Tradicionalna letnja manifestacija, “Somborski kotlić” održava se sredinom jula na Trgu Svetog Trojstva – poznatijem kao “Ćelavi trg” u centru Grada Sombora.

  Ove godine jse održao 20. po redu.

  Ovo je dan kada se više od 300 kotlića krčka u centru grada a preko 3.500 posetilaca iznova upoznaje kulinarsku čaroliju, majstorstvo pripremanja ribljeg (fish) paprikaša.

  Uvek je predviđeno takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša i prigodne nagrade za pobednike, ali nagrađuju se i najbolje aranžirani stolovi kao i najveselije društvo.

  Jedinstveno ukusna riba, domaće vino i najbolja starogradska muzika su doživljaj za uživanje svih posetiteljevih čula.

  Riblji paprikaš je ovdašnji način života uz Dunav.

  Datum održavanja ove manifestacije je krajem juna.

  2. Somborski maraton

  Tradicinalni Somborski maraton, trka na 21,1 km je nastarija i jedna od najprivlačnijih asfaltnih trka u našoj zemlji sa preko 100 učesnika iz Srbije i okruženja.

  Osim trke na 21 km, učesnicima je na raspolaganju i trka zadovoljstva u dužini od 5 km kao i trka beba.

  Trka započinje na glavnoj Kralja Petra I u Somboru a organizatori se svake godine trude da trkačima ponude neku inovaciju i unaprede kvalitet i zbog toga možemo slobodno da vam preporučimo da ovu trku svrstate u svoj kalendar dogaćaja za proleće.

  Datum održavanja maratona je krajem maja.

  3. Ulica starih zanata

  Manifestacija “Ulica starih zanata” je izložbeno-prodajnog karaktera na kojoj majstori starih zanata promovišu svoje umeće i proizvode uz programe kulturno-umetničkih društava.

  U okviru ove manifestacije mogu se videti i kupiti predmeti od metala, drveta, teksila, kože, rogoza, stakla, keramike i kamena koji su ručno izrađeni i nesvakidašnje gravirani a može se probati hrana kao i slatkiši koji su pravljeni po nekadašnjim, tradicionalnim receptima.

  Za žene je najatraktivniji nakit interesantne, starinske izrade kao i ponovo oživljeni dekupaž.

  Manifestacija se održava u centru Grada Sombora na autentičnim drvenim štandovima, a datum održavanja je krajem jula.

  4. Ravangrad Wine Fest

  Ravangrad vajn fest je tradicionalni međunarodni festival vina i hrane koji se održava u Gradskoj hali Mostonga.

  Manifestacija je upotpunjena kulturnim i muzičkim programom, a ljubitelji gastro turizma mogu da uživaju u najrazličitijim sortama vina kako kod nas tako i u svetu, ali i u degustaciji jedinstvenih specijaliteta sa područja Bačke.

  Datum održavanja je početak decembra (ove godine održava se 2. decembra).

  5. Velikogospojinske večeri

  U čast Velike Gospojine, u drugoj polovini avgusta održava se manifestacija sa raznovrsnim programom.

  Mesto održavanja ovih večeri je u Staparu.

  Ona obuhvata veče folklora, književno veče, izložbu slika, takmičenje u fudbalu, stono-tenisko takmičenje, izložbu golubova, izložbu pasa svih rasa, izložba fijakera, takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša i Dudarijada.

  Datum održavanja je poslednja nedelja avgusta.