Насловна страна Новости Политика Амбасадор Републике Хрватске у Сомбору: Матерњи језик темељ осталих права

Амбасадор Републике Хрватске у Сомбору: Матерњи језик темељ осталих права

3121

Амбасадор Републике Хрватске у Србији Гордан Бакота, који је на овој дужности однедавно, тачније од 24. октобра, као један од првих градова у земљи посетио је Сомбор и са овдашњом градоначелницом Душанком Голубовић разговарао о питањима хрватске националне мањине у граду домаћину, као и другим питањима која су од заједничког интереса за град Сомбор и погранични регион.

Састанку су присуствовали генерални конзул Републике Хрватске Велимир Плеша и Михаел Томшић из конзулата у Суботици, као и сарадници градоначелнице Антонио Ратковић, Немања Сарач и Иван Шимунов. Представници Сомбора су говорили о потенцијалима овог краја у свим областима, а посебно у области економије, културе и туризма и указали на посебан значај заједничког наступа пограничних градова према фондовима Европске уније.

Говорећи о правима хрватске националне мањине, Душанка Голубовић и њени сарадници истакли су да је хрватски језик у службеној употреби у Бачком Брегу и Бачком Моноштору, те да се од ове школске године једно одељење ученика првих разреда образује на хрватском матерњем језику. Градоначелница је истакла значај заједничких пројеката који имају подршку фондова Европске уније и навела пројекте које локална самоуправа и поједина сомборска предузећа реализују у партнерству са градовима и предузећима из Хрватске, што је и Бакота оценио као веома значајно за обе стране.

Амбасадор суседне земље се захвалио на могућности да се деца хрватске националне заједнице могу школовати на матерњем језику и нагласио да поштовање права мањина може бити одличан весник повезивања Хрватске и Србије, не пропуштајући да нагласи да је Сомбор у земљи коју представља надалеко познат, што је одлична основа за развијање сарадње у области туризма.

Генерални конзул Плеша, захвалио се градоначелници што је учињен напор да се Конзуларни дани Хрватске у Сомбору организују у простору који је комфоран и обезбеђује одличне услове рада, а домаћини су гостима, након званичног дела састанка показали део културног богатства Сомбора оличену у незаобилазној слици „Битка код Сенте“ и сталној поставци слика у Галерији Милана Коњовића.