Насловна страна Новости Политика Уједначен порез на имовину у Сомбору

Уједначен порез на имовину у Сомбору

2855

Седницу варошког парламента, по већ устаљеном обичају, обележила је полемика одборника надмоћне владајуће коалиције, предвођене Српском напредном странком и опозиције.

Заседање Скупштине града започело је уобичајеним „чаркама“ око утврђивања дневног реда, пошто су одборници опозиције поднели два предлога за проширење тема о којима ће се расправљати, а један од њих се тицао лицитације за давање у закуп државног пољопривредног земљишта.

Предложено је да се расправља о томе зашто је Комисији за лицитацију потребна заштита полиције, како се спроводи давање у закуп и када ће се лицитације завршити, с обзиром да су предвиђени рокови истекли. Пошто су одборници владајуће већине тај предлог за допуну дневног реда одбили, одборник Синиша Лазић (ДС) исту тему је преформулисао у одборничко питање које је поставио на крају седнице Скупштине града.

Одборници су најпре расправљали о предлогу одлуке о оснивању Туристичке организације града Сомбора, а уводну реч је дао члан Градског већа Сава Дојић, који је објаснио да се одлука усваја ради усклађивања са законом. Он је казао да се овим дефинише рад надзорног одбора, услови који морају бити задовољени приликом избора директора и друго. Одборник Милан Миланко (Нова странка) је изнео мишљење да је смисао постојања ТОГС нејасан, јер нису видљиви никакви резултати, као и да та установа не показује жељу да унапреди сомборски туризам, што је за њега довољан разлог да се ТОГС угаси, чему се успротивио заменик председника Скупштине града Миодраг Секулић који је упозорио да ТОГС ипак има задатак да у будућност гледа визионарски, јер туризам може да буде значајан извор прихода за град.

Председник одборничке групе СНС Зоран Рус је казао да су људи у руководствима и управним одборима установа и јавних комуналних предузећа добро радили, да је направљен прави избор и да су компетентни.

“Резултати говоре о свему. Ми можемо да кажемо да је неко стручан или није, али су резултати једини показатељи рада”, рекао је Зоран Рус.

Дуња Прокић опет удаљена

Сам крај седнице, тачније тачка дневног реда намењена постављању одборничких питања, обележило је и изрицање мере удаљавања са заседања одборнице Дуње Прокић. Председник Скупштине града Зоран Парчетић је три пута опоменуо одборницу, те одлучио да се седница не настави док она не напусти скупштинску салу. Одборничко питање Дуње Прокић односило се на продају градских некретнина у периоду од 1996. до 2016. године. Исто питање поставила је пре годину дана, али, како је рекла, одговор још увек није стигао.

Скупштина града расправљала је и о предлогу трећих измена и допуна одлуке о одређивању зона – коефицијената за потребе утврђивања пореза на имовину на територији града Сомбора.

“Разлог за измене одлуке о утврђивању зона је што је део Улице Стапарски пут од Првомајског булевара до Улице Милете Протића сврстан у трећу зону, док су улице на истом потезу сврстане у другу зону, иако су истог степена комуналне опремљености. Предложеном изменом поменути део Стапарског пута биће сврстан у другу положајну зону”, објаснио је Сава Дојић, са чиме се није сложио предводник нејаког опозиционог блока Синиша Лазић (ДС) који је казао да се ове измене предлажу јер је порез на имовину једини извор прихода града, пошто привреде нема.

“Питање је шта грађани Сомбора добијају од пореза на имовину који се убира, на који начин се то враћа и како се комунално унапређује простор у коме живимо. Сведоци смо да је ниво комуналног опремања и изградње врло скроман”, рекао је Синиша Лазић, на шта је члан Градског већа Сава Дојић одговорио да је бесмислено да Стапарски пут буде у нижој положајној зони, када су суседне улице у вишој, другој зони.

Одборници Скупштине града су већином гласова усвојили одлуку о расписивању конкурса за избор директора ЈКП „Водоканал”, позитивно су се изјаснили и о статутима јавних комуналних предузећа „Простор”, „Водоканал” и „Водовод” Бездан, а донели су и одлуку да се на период од шест месеци за в.д. директора Центра за социјални рад Сомбор именује дипломирани правник Љубомир Филаковић, уместо досадашњег в.д. директора Бранислава Хаyи-Бојанића.