Насловна страна Забава Музика Somborci uživali u koncertu ruske Muzičke akademije “Gnesini”

Somborci uživali u koncertu ruske Muzičke akademije “Gnesini”

1426

U somborskom narodnom pozorištu sinoć je održan koncert Muzičke akademija Gnesini. Izvođenjem popularnih melodija klasične muzike, studenti prestižne moskovske akademije oduševili su somborsku publiku.

Program za koji se u Moskvi traži karta više, predstavili su Somborcima studenti najpoznatije i najprestižnije akademije Ruske Federacije, Muzičke akademije Gnesini.

Popularnim kompozicijama klasika – Verdija, Prokofjeva, Martinova te izvođenjem poznatih operskih arija, Somborcima su se sinoć u NP predstavili mladi ruski akademci.

Ilja Hardikov, mladi tenor je student na master studijama, dolazi već drugi put u okviru i smatra veoma značajnim razmene mladih akademaca Srbije i Rusije.

“Imamo puno sličnosti i u kulturi i odnosima među ljudima. Ove posete su značajne kako za ruske tako i za srpske studente. U Somboru mi se veoma dopada ambijent i akustika pozorišta i nadam se da ćemo se i mi dopasti publici”, rekao je Ilja Hardikov.

Pedagoški fakultet u Somboru je bio domaćin muzičkog i kulturnog događaja i kao fakultet od strateški važnog značaja već treću godinu je deo projekta u koji su uključen beogradski univerzitet i novosadska akademija umetnosti.

“Sve u okviru promocije ruskog jezika i kulture koje radimo na Pedagoškom fakultetu, to se radi u okviru naše saradnje i projekta “Energija znanja” I NIS-a”, objasnio je dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Željko Vučković.

“NIS će se i dalje truditi da podstiče obrazovanje u Srbiji kroz srednje I visoko školstvo, da obezbeđuje infrastrukturu. Pet godina kako je projekat “Energija znanja” zaživeo i više od 5 miliona evra je uloženo na različite načine u obrazovni system Republike Srbije”, istakla je rukovodilac projekta “Energija znanja” i savetnica direktora NIS-a Snežana Lakićević.

Nakon koncerta u Narodnom pozorištu u Somboru, studenti prestižne ruske akademije Gnesini, nastupiće u Ruskom domu u Beogradu, a potom sledi Master klas u Novom Sadu.