Насловна страна Спорт Somborac šesti na svetskom sudoku prvenstvu

Somborac šesti na svetskom sudoku prvenstvu

1309

Na svetskom prvenstvu u Bangaloru u Indiji, Somborac Nikola Živanović osvojio je 6. mesto u rešavanju sudoku zadataka u konkurenciji preko 200 takmičara iz preko 30 zemalja sveta.

Osamnaest setova sudoku zadataka u zadatoj minutaži što je značilo ujedno sakupljanje što većeg broja bodova, donelo je visoki plasman, 6. mesto Nikoli Živanoviću i reprezentaciji Srbije.

“Dva seta zadataka sam uradio najbolje od svih, oni su me brojčano izdigli, neke sam zadatke uradio lošije i sve u svemu to je značilo moje šesto mesto”, kaže Nikola.

Rešavanje logičkih zagonetki u obliku kvadratne rešetke, zahteva strpljenje i sjajne logičke sposobnosti. Nikola Živanović je već dvanaest godina svakodnevno u sudoku – igri zasnovanoj na teoriji kombinatorike i grafova.

“Za mene je sudoku neki beg od svakodnevice, smiruje, opušta i dođe kao neki izduvni ventil”, ističe Nikola.

Od 2005. godine osnivanjem Sudoku saveza, Nikola se redovno takmiči a pripreme, kako sam kaže, jesu zapravo svih 365 dana druženja uz sudoku.

“Treba svakodnevno da se rešava i podiže brzina. Svakodnevno se izmišljaju novi zadaci i treba biti stalno u tome i tražiti nove načine rešavanja. Zadatke rešavamo ili nalazimo na internetu. Ima mnogo onlajn takmičenja na svetskim sajtovima i izvor je nepresušan”, objašnjava Nikola.

Veliki broj pehara, medalja i diploma priznanja su za izuzetne uspehe tokom više od decenije druženja, najdraži je ipak, kako kaže Nikola, prvi osvojeni pehar.

“To je pehar za Prvaka Srbije iz 2005. godine – to je prvo prvenstvo Srbije i tu sam bio ubedljivo najbolji. Dva puta sam osvajao Logički maraton u Mađarskoj”, kaže Nikola.

Naredno takmičenje je Svetsko prvenstvo u sudokuu koje će biti održano u Pragu. Pripreme su u toku, a očekivanja realna – siguran ulazak u top 10 takmičara.