Насловна страна Новости Бизнес Sombor: “Stumpp & Baier” jedini ponuđač za Boreli

Sombor: “Stumpp & Baier” jedini ponuđač za Boreli

1754

Nemačko preduzeće “Stumpp & Baier” jedini je ponuđač na završenom javnom pozivu za zakup pogona DP “Boreli” u stečaju.

Dugogodišnji partner somborskog Borelija ponudio je 3.000 evra mesečno za zakup proizvodnog pogona i angažovanje većeg broja radnika. Međutim, Odbor poverilaca Borelija još nije prihvatio tu ponudu.

Portal piše da se članovi odbora ne pojavljuju na sastancima, pa radnici, kako kažu, opravdano sumnjaju da se radi o pokušaju manipulisanja položajem i favorizovanja doskorašenjeg zakupca “Darfura” sa kojim je raskinut ugovor jer, navodi somborski portal, preduzeće nije ispunilo veliki deo svojih obaveze.

“Darfur” iz Beograda je radnike uskratio za jednu i po platu, odnosno poreze i doprinose za zarade iako je na lokalnom konkursu za zapošljavanje dobio 3,6 miliona dinara za radno agažovanje 20 lica.

Beogradska firma Darfur koja je u maju, sa fabrikom obuće “Boreli” u stečaju, potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, raskinula je ugovor u septembru i prekinula proizvodnju.

Firma “Boreli” iz Sombora nakon raspada Jugoslavije postala je naslednik fabrike “Borovo” iz Hrvatske na ovim prostorima i bila poznata po proizvodnji popularnih borosana, kvalitetne kožne obuće i startas patika.

Fabrika Borovo nastala je 1931. godine ali je prvi put registrovana dve godine kasnije. Osnovao ju je Jan Bata, a ime Borovo fabrika je dobila tek 1946. godine, a zlatna era ove fabrike obuće u Jugoslaviji bila je osamdesetih godina prošlog veka. Tada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, više od 580.000 komada auto guma i još 12.500 tona gumeno-tehničke robe. Posle raspada SFRJ, Borovo nastavlja da postoji u Hrvatskoj, a 1997. fabrika obuće u Somboru počinje da radi pod imenom Boreli.