Насловна страна Новости Бизнес Silos u Laliću spreman za rad

Silos u Laliću spreman za rad

1460

Zemljoradnička zadruga Poljokop iz Lalića izgradila je silos sa sušarom koji je prvi smeštajni kapacitet za poljoprivrednike ovog sela.

Prva faza izgradnje silosa kapaciteta Tri hiljade tona je završena, ali to nije samo rešenje smeštajnih problema za Poljokop m već i za 200 njegovih kooperanata. Ova zadruga obrađuje svega 500 hektara zemljišta i zapošljava 30-tak radnika, ali je pravi je primer kako se domaćinskim poslovanjem sopstvenih sredstvima mogu izgraditi smeštajni kapaciteti vredni preko 900 hiljada evra.

Stole Vlatkovića, direktor „Sušara ima kapacitet sušenja deset tona na čas, tako da je to samo prva faza. Ugradjena je mašinska oprema za 80 tona na čas, da može još pet ćelija od 100 vagona opslužuje. Urađena je sva infrastruktura, tako da je potrebno samo jednu po jednu ćeliju dodavati.”

“Za Pokrajinski skeretarijat za Poljoprivredu ZZ Poljokop je model kako se u malom mestu udruživanjem i zadrugarstvom mogu postići dobri rezultati u proizvodnji. Zadrugarstvo nastavljamo da podržavamo”, rekao je Vuk Radojević, Pokrajinski sekratar za poljoprivredu.

“Želimo u narednoj godini da još unapredimo naše mere kako bismo dodatno podstakli zemljoradničke zadruge da investiraju u hladnjače i u preradjivačke kapascitete i ono što želim da naglasim da je Zadružni savez Vojvodine naš partner i da su sve članice naši partenerii”, rekao je Vuk Radojević.

U opštini Odžaci pored Poljokopa uspešno rade i zadruge Agrolika, Jedistvo i Agrodunav, koje su svojim poslovanjem dokazale da zadrugarstvo nije zamrlo i da je recept opstanka poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini.