Насловна страна Спорт Raj za sve ribolovce: U somborskoj opštini mnoštvo terena za pecaroše

Raj za sve ribolovce: U somborskoj opštini mnoštvo terena za pecaroše

3337

Sombor je pravi raj za sve pecaroše. Somborska opština je bogata ribolovnim terenima, i do svih pecaroških pozicija se lako dolazi.

Ribolovački tereni se nalaze u krugu od dvadesetak kilometara. Na svim vodama postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca i opreme kao i usluga ribolovačkog vodiča koji će Vam otkriti sve lepote i tajne ribolovnih terena somborske opštine.

Za sve ove vode potrebna je dozvola za sportski ribolov (posebno za područje Gornje Podunavlje, a posebno za kanalsku mrežu). Dozvole se mogu kupiti u bilo kom klubu sportskih ribolovaca u Somboru ili okolnim mestima.

Dunav

Na Dunavu postoje brojna dobra mesta za ribolov: zimovnik kod Kenđije, obala uz veliku Bezdansku čardu sve do carine, čuveni kamen “Rajter”.

Vredna pomena su i naselja Daraži fok, Dondo, Šarkanjoš, Korlatoš, Baračka, Bašte, Štale, monoštorski rukavac …

Lovi se: šaran, som, smuđ, štuka, bucov, mrena, jaz, kečiga, bucov, amur, tostolobik, deverika, bela riba.

Bajski kanal

Teče pored Bačkog Brega, Koluta sve do Bezdana, gde se uliva u Veliki Bački kanal. Obale su uglavnom obrasle trskom, dok priobalni deo krase lokvanji koji pružaju sklonište skoro svim ribljim vrstama.

Najpoznatiji tereni za ribolov su “Šira” nadomak Bezdana, kao i okolina Bačkog Brega.

Lovi se: štuka, som, smuđ, kapitalnih primerci šarana i basa.

Veliki bački kanal – Kišov kanal

Nastaje kod Bezdana ustavom na Dunavu i protiče pored Bačkog Monoštora, Sombora i Kljajićeva.

Kanal je izuzetno čist, bogat vodenim rastinjem i raznolikom ribljom populacijom. Kod Bezdana je popularna ustava, zatim deo kanala kod brodogradilišta, a popularna mestu su u reonu kod “češkog mosta” u Monoštoru, kao i somborska “tromeđa”.

Lovi se: amur, šaran, štuka i bas, crvenperka, bodorka, deverika, babuška i terpan.

Kanal Dunav-Tisa-Dunav

Nastaje kod Bezdana gde je i prva dobra lokacija za ribolov, kod same brane (ustave). Daljim tokom se kanal pruža prema Bačkom Monoštoru, pa uz atare somborskog prigradskog naselja Bukovac do popularne “prigrevačke tromeđe”.

Kanal DTD je u okolini opštine Sombor bogat svim ribljim vrstama.

Lovi se: kapitalni šaran, amur, som, štuk, smuđ, bucov, babuška.

Čonopljansko jezero

Pecaroški dragulj udaljen petnaestak kilometara od Sombora, na dva kilometra severoistiočno od sela Čonoplja.

Na jezeru važe posebna pravila ponašanja. Ribolov je moguć sa obale i iz čamaca koji se mogu iznajmiti na licu mesta.

Za ovu vodu je potrebna posebna dozvola koju izdaje lokalno udruženje sportskih ribolovaca „Šaran”. Na jezeru je organizovana čuvarska služba koja nadgleda vodu 24 časa dnevno.

Lovi se: som, štuka, šaran, amur, babuška, smuđ i tolstolobik.

Kiđoš – Plazović

Rečica koja se uliva u Veliki bački kanal, 3 km od Bačkog Monoštora. Izuzetno je zatravljena, što se odražava na specifičan način ribolova – kroz rupe u travi. Iako je na prvi pogled nezanimljiva rečica, ribolovce veoma često zna prijatno da iznenadi.

Lovi se: crvenperka, linjak, babuška, šaran, štuka.

Mrtva Baračka

Nalazi se na putu od Bezdana prema Dunavu. Vodena površina je pokrivena tepihom belog lokvanja. Na samoj obali se nalazi Ekološka učionica “Baračka” u kojoj se mogu iznajmiti čamci.

Lovi se: šaran, babuška, amur, terpan, štuka i bas.

Monoštorski rit

Polazeći od Monoštora poznati su ribolovni tereni “Baste”, “Duga bara” i “Štale”… Zimi, monoštorski rit pruža izuzetan doživljaj u lovu štuke i smuđa kroz rupe u ledu “oduške”. Ipak, najzanimljivije je iz čamca, koji je moguće iznajmiti na nekoliko mesta.

Lovi se: šaran, amur, som, smuđ, štuka, bas, bucov, babuška, linjak.

Verujemo da ćete uživati u bilo kom od ovih prelepih prizora. Ovo je odlična zabava da provedete vreme sa svojim bližnjima ili jednostavno da uživate u miru i tišini.