Насловна страна Новости Инфраструктура Прекогранични пројекат са Хрватском представљен у Сомбору

Прекогранични пројекат са Хрватском представљен у Сомбору

1162

Пројекат „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије ЏДЕГРЕЕ“, који суфинансира Европска унија у оквиру ИПА Интерег прекограничног прогама Хрватска -Србија, представљен је у четвртак у сомборској Градској скупштини.

Пројекат је усмерен на промовисање и унапређење употребе различитих извора обновљиве енергије у прекограничном подручју, повећању енергетске независности јавних комуналних предузећа, бољем коришћењу биомасе у постројењима за производњу биогаса, те подизању нивоа свести јавности о потенцијалима обновљивих извора енергије.

Партнери на пројекту су Универзитет у Новом Саду, ЈКП „Водоканал“ Сомбор, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Винковачки водовод и канализација д.о.о. и Пољопривредни институт Осијек. Вредност пројекта је 1,7 милиона евра, од чега српским партнерима припада две трећине буyета. ЕУ суфинансира 85 одсто укупне вредности пројекта, односно, преко 1,44 милиона евра. Имплементација је отпочела у јулу и трајаће 30 месеци, до 14. јануара 2020. године.

“По пројекту у Сомбору ће бити изграђена биогасна електрана, у Винковцима соларна електрана, док ће на Пољопривредном институту у Осијеку бити проширена лабораторија за испитивање биомасе, а на Универзитету у Новом Саду основана лабораторија за испитивање квалитета и креирање рецептура за производњу биогаса”, рекао је координатор пројекта проф. др Филип Кулић с Факултета техничких наука. Према његовим речима, то су уједно и очекивани резултати овог пројекта.

Једна од добробити овог пројекта јесте производња електричне енергије коју ће сомборско и винковачко предузеће трошити у производном процесу, чиме ће смањити трошкове и количину енергије коју користе из дистрибутивних мрежа и која ће остати расположива за друге потрошаче. По његовим речима, пречистачи отпадних вода ни у Хрватској ни у Србији нису честа појава. У Србији их има пет – у Сомбору, Суботици, Вршцу, Ваљеву и Крагујевцу. У процесу интеграције ка Европској унији, неопходно је поставити пречистаче за воду, а они захтевају креирана биогасна постројења.

Страхиња Шљукић из ЈКП „Водоканал“ Сомбор каже да ће захваљујући пројекту ово предузеће бити у прилици да искористи не само постојеће количине биогаса, већ да произведе додатне, увођењем нових извора енергије као што је зелена маса.

“Пројекат треба да нам омогући производњу електричне енергије од вишка биогаса “, рекао је Шљукић и додао да  би се део електричне енергије потребан за рад уређаја за пречишћавање отпадних вода и муља производио у самом предузећу, чиме би била уштеда на рачунима за струју, који су значајна ставка у производном процесу.

Следећи корак у реализацији пројекта је набавка опреме и почетак радова. У наредних шест до осам месеци очекује се изградња соларне електране у Винковцима, а у Сомбору прва фаза гасне електране, те опремање лабораторија у Новом Саду и Осијеку.

Пројекат вредан 1,7 милиона евра са 85 одсто финансираће Европска унија оквир “Студија енергетских потенцијала региона”.

Конференцији поводом отварања пројекта у организацији Фонда „Европски послови“ АПВ, присуствовали су помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и заменик градоначелника Винковаца Габријел Шокичић. Како каже шефица Одсека за европске пројекте Гордана Јаковљевић, осим подршке при реализацији овог пројекта, Фонд је задужен и за израду студије која садржи анализу потенцијала обновљивих извора енергије у региону, која треба да буде основ за развој будућих пројеката.