Насловна страна Новости Криминална хроника Poražavajuća statistika u prvih deset meseci u centrima za žrtve seksualnog nasilja...

Poražavajuća statistika u prvih deset meseci u centrima za žrtve seksualnog nasilja pomoć potražilo 19 maloletnica

1122

U centrima za žrtve seksulanog nasilja u Vojvodini u prvih deset meseci pomoć je zatražilo 48 žena od koga su 19 maloletnice.

U okviru projekta “Zaustavi, zaštiti, pomozi” Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo osnovano je sedam centara za žrtve seksualnog nasilja u zdravstvenim ustanovama.

Prva dva centra osnovana su u Zrenjaninu i Novom Sadu krajem 2016. godine, a tokom ove još pet u: Somboru, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu i to u opštim bolnicama.

Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama je objasnila da u Novom Sadu Centar funkcioniše u okviru “Betanije”.

“U toku prvih šest meseci ove godine 31 žena je zatražila pomoć u Centru, a od jula do oktobra njih 17. Od tog broja četrdeset odsto su maloletnice. Jedna osoba je seksualna radnica. Naša iskustva su pozitivna, jer žene stiču poverenje u sistem i samim tim mogu da svedoče o ovakvom specifičnom vrstu nasilja” kaže Stepanov.

Po iskustvima stručnjaka žene vrlo retko navode da je primarni problem seksulano nasilje, ali i generalno, retko i nerado govore da su žrtve takve vrste nasilja, ter je to tabu tema. Žrtve imaju snažan osećaj krivice i stida. Za sve njih u centrima koji su prvi takve vrste u regionu dostupne su: medicinske i psihosocijalne i usluge pravnog savetovanja.

“Centar pruža usluge ženama i devojkama od 15 godina, pa naviše. Kada se žena ili devojka javi u Centar biće primljena od strane medicinske sestre ili lekara. Usluge će se pružati u adekvatnom i za te namene određenom prostoru u zdravstvenoj ustanovi, kako bi se obezbedila privatnost. Ukoliko je potrebno ženi će biti ukazana neophonda medicinska pomoć i saniranje povreda. Istovremeno žena dobija i psiho-socijalnu pomoć”, kaže Stepanov.

Centar obezbeđuje uključivanje nadležnih službi iz drugih sektora koji rade na rešavanju svakog pojedinačnog slučaja. To su: policija, javno tužilaštvo i Centar za socijalni rad. Istovremeno ukoliko je potrebno moguće je obezbediti i hitno zbrinjavanje žrtve.

Tihomir Vejnović upravnik GAK KCV je rekao da žrtve za razliku od prethodnog perioda neće više morati da odlaze na različita mesta poput urgentnog centra i tužilaštva, već će u Centru sve obavljati i biće zaštićene od dodatnih opterećenja.

“Prema zvaničim podacima 33 žene su ubijene prošle godine, a oko 90 odsto su žrtve nasilja. Drugim rečima ukoliko postoji pokazatelj o nasilju u porodici, potrebno je da se ono prijavi, kako bi smo sprečili najgori vid nasilja, a to je ubistvo”, rekao je dr Vejnović.

Usluge centra su besplatne i dostupne su 24 sata, a žena ili devojka može doći sama ili u pratnji policije ili neke druge institucije.

Broj telefona na koji svaka devojka ili žena može potražiti pomoć je telefon SOS Vojvodina: 0800101010. Pozivi su besplatni, a telefon je dostupan svaki dan od 10 do 20 sati.

Medicinski fakultet je u okviru projekta obučio 688 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a u toku je obuka još nekoliko grupa sa više od 300 polaznika. Cilj je da obuku prođe 1500 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Projekat realizuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u partnerstvu sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde.

Projekat je finansirao Poverenički fond Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja nad ženama.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u toku prošle godine policijska uprava u Novom Sadu podnela je 38 krivičnih prijava za 30 lica, zbog sumnje da su učinila krivična dela protiv polnih sloboda.