Насловна страна Спорт Кошарка Gde je Nikola namestio ruku?

  Gde je Nikola namestio ruku?

  1197

  Odlučivši da minulo leto posveti sebi, a ne reprezentaciji, Nikola Jokić povukao se pre nekoliko meseci u rodni Sombor, “zatvorio se” u dvoranu i radio naporno.

  Kada bi se približio desetom ubačenom šutu sa određenog mesta, naglas bi sebi govorio “Pogodi, pogodi, pogodi!”.

  “Šutiraj, ovo moraš da daš”, vikao je Nikola naglas.

  Nakon što je protiv Bruklina postavio rekord karijere (41 poen), mnogi su stavili u prvi plan njegov precizan šut sa distance. Tom segmentu svoje igre posvetio je očigledno dosta vremena.

  “Nikola je sada u sjajnom ritmu. Važnije od svega je da ima veliko samopouzdanje. Mislim da se ono stekne kada provedeš bezbrojne sate u sali… Gledajući ga kako radi na svojoj igri, nisam iznenađen njegovim uspehom”, rekao je posle meča protiv Bruklina trener Denvera Majk Meloun.

  I šef struke Denvera lično je posetio ovog leta Srbiju i odlazio u Sombor da individualno radi sa srpskim biserom. Rezultat Jokićevog dodatnog rada vidljiv je i u brojkama, jer je protiv Bruklina pogodio 16 od 25 šuteva iz igre.

  Od početka sezone je drastično popravio šut za tri poena (43,9) u odnosu na prosek koji je ostvario od dolaska u NBA ligu – 34,5 procenata.

  U Somboru je vežbao šuteve iz mesta, “izvlačenje” na šut sa distance, šut posle jednog ili dva driblinga… “Donekle je korigovao šut i počeo da izbacuje loptu sa malo više tačke”, primećuju američki novinari.

  “Noge su ti umorne, telo ti je umorno, ali vidim da u tim trenucima napredujem”, kaže Nikola o danima kada je radio sam.

  Njegov trener pre svega ističe u prvi plan Jokićevu mentalnu snagu.

  “Neki nemaju tu čvrstinu da kažu ‘Promašio sam, OK, pogodiću sledeći’. Jokić može da promaši, ali će nastaviti da šutira”, kaže Meloun.

  “To želimo od njega. Samo da bude agresivan. Mislim da to skida pritisak sa svih nas”, kaže Nikolin saigrač i partner na visokim pozicijama, Pol Milsap.

  U danima kada Amerika ponovo priča o njemu, Jokić uživa i u društvu najbližih, jer su mu roditelji doputovali u tronedeljnu posetu i gledaju ga sa tribina, u društvu braće Nemanje i Strahinje. Svi zajedno izbliza prate uspon nove zvezde NBA lige.