Насловна страна Новости Бизнес Odbijena ponuda Stumpp & Baier za somborsku fabriku obuće – Boreli ponovo...

Odbijena ponuda Stumpp & Baier za somborsku fabriku obuće – Boreli ponovo traži zakupca, Nemci ostaju u igri

1283

Odbor poverilaca Fabrike obuće Boreli iz Sombora nije prihvatio ponudu nemačke kompanije Stumpp & Baier, koja je bila jedini ponuđač na prethodnom javnom pozivu za zakup pogona DP Boreli u stečaju, saznaje eKapija.

Kako je za naš portal rekao Pavel Severinji, stečajni upravnik u Boreliju, ovaj dugogodišnji partner somborskog preduzeća ponudio je 3.000 EUR mesečno za zakup proizvodnog pogona, što nije prihvaćeno, jer je prema uslovima iz oglasa ta cena trebalo da bude 6.000 EUR.

Zbog toga je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika danas objavila novi oglas za davanje na korišćenje proizvodnih kapaciteta u Somboru. Reč je o proizvodnoj hali površine oko 3.900 m2 korisnog prostora, mašinama za proizvodnju obuće, objektima infrastrukture i kancelarijskoj opremi i nameštaju, a sve se izdaje kao celina.

Prema rečima Severinjija, već ima potencijalnih partnera koji se raspituju za dokumentaciju, a od zakupa somborskog pogona, ne odustaje ni nemački Stumpp&Baier. I cena im ovoga puta ide na ruku budući da je minimalno prihvatljiv novčani iznos zakupa na mesečnom nivou snižen i iznosi 3.000 EUR, u dinarskoj protivvrednosti.

Poslovno-tehnička saradnja Borelija i potencijalnog zakupca, podrazumeva da stečajni dužnik obezbeđuje proizvodne kapacitete, sa kompletnom opremom i pokretnim stvarima koje se upotrebljavaju u procesu proizvodnje, dok ponuđač organizuje nastavak procesa proizvodnje radi očuvanja i eventualnog uvećanja tržišnog udela u proizvodnji i prodaji kožne obuće, navedeno je u oglasu.

Dodaje se i da je ponuđač u obavezi da na lokaciji stečajnog dužnika obavlja proizvodnju, kao i da angažuje u periodu od tri meseca od dana potpisivanja ugovora najmanje 50 ljudi koji su bili zaposleni ili angažovani u toj somborskoj fabrici na dan 15. marta 2017. godine.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji zaključuje se na određeno vreme do sticanja uslova za prodaju.

Pisane ponude dostavljaju se Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu do 17. novembra do 11:45, a njihovo otvaranje obaviće se 15 minuta nakon toga.

Podsetimo somborski Boreli je u maju potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa beogradskom firmom Darfur, ali je taj ugovor raskinut krajem septembra, i proizvodnja je prekinuta. Ova kompanija je međutim, prema pisanju medija, ponovo bila zainteresovana za somborsku fabrika, pa je na prethodni poziv poslala i pismo o namerama.