Насловна страна Новости Здравље Čudotvorna moć meda

Čudotvorna moć meda

2854

Od davnina je poznato da su sve civilizacije priznavale čudotvornu moć meda u ishrani i lečenju, jer su pčelinji proizvodi izuzetno delotvorni na zdravlje čoveka. Nutricionisti u Somboru, ali i građani ocenjuju da med treba koristiti svakodnevno, ali da je važno razgraničiti pravi med od lažnog.

Med na kašičicu, u saću, med na hlebu ili u čaju svakako je zdrav u ishrani, a nutricionisti kažu da je veoma važan u ishrani svih generacija, što se odnosi i na propolis koji je i priznat kao najuniverzalniji lek sa mnoštvom terapeutskih osobina koje su klinički dokazane.

“Med je veoma zdrav da ga koriste u ishrani sve generacije, osim beba. Pošto radim sa bolesnicima u bolnici kao nutricionista, opšte je poznato koliko pomaže pacijentima. Takođe, propolis ima svoja lekovita dejstva, naročito za one ljude koji imaju problema sa respiratornim organima. Propolis takođe ima jako antibiotičko i dezinfekciono dejstvo, tako i analgetičko i imunostimulaciono delovanje “, objašnjava Vesna Mrkšić, nutricionista Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” u Somboru.

Somborci uglavnom poznaju lekovita svojstva meda i konzumiraju ga u ishrani tokom cele godine.

“Poznata mi je lekovitost meda, jer i sam pčelarim. Dnevno unesem oko 100 grama meda, jer on pozitivno deluje na ceo ljudski organizam. Redovna upotreba meda u znatnoj meri poboljšava nivo antioksidativnih materija u organizmu. Takođe, propolis se preporučuje za mnoge bolesti respiratornih organa”, kaže Đurica Radin.

“Redovno jedem med, ali mi njegova lekovitost nije toliko poznata, mada sam čuo da je zdrav. Med je ukusan i rado ga koristim u ishrani. Za propolis sam čuo da je dobar, ali ga ne koristim”, kaže Ivan Živković.

“Nema zime, a da mi ne koristimo propolis, jer je izuzetno dobar za respiratorne organe. Med redovno pijemo u čaju, a i poznata su mi njegova lekovita dejstva”, kaže Milka Prodan.

Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija. Med jeste nezamenljiva prirodna hrana kao imunostimulans. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, med utiče na formiranje svih krvnih elemenata. Na ovim prostorima najzastupljeniji je bagremov, livadski i šumski med.