Насловна страна Спорт Jахање Ljubav prema konjičkom sportu

Ljubav prema konjičkom sportu

1772

Jahačica galopskih trka, Suzana Sekulić iz Sombora, osvojila je u septembru ove godine, dva značajna priznanja za Srbiju – prvo mesto u polufinalnoj i drugo u finalnoj Nacionalnoj galopskoj trci u Budimpešti. Svoju petnaestogodišnju strast i ljubav prema konjima prenosi na decu i mlade kao osnivač i edukator u Školi jahanja u Udruženje ljubitelja konja “Zapadna Bačka” u Somboru.

Dame na konjima u galopu česta su slika na somborskim atarima. Iz škole jahanje Suzane Sekulić stasale su generacije devojaka koje na konjima ulepšavaju defilee, fijakerijade i svečane manifestacije.

Strastvena jahačica, uspešna takmičarka i instruktorka u školi jahanja, sve svoje vreme posvetila je konjima. Ljubav prema životinja i veštinu jahanja prepoznala je još u detinjstvu. “Dobila sam ždrebe od tate a pre toga sam naravno pokazala svoju ljubav prema životinjama.” ispričala je Suzana.

Pored rekreacije i uživanja u konjičkom sportu, deca nauče da imaju obavezu i odgovornost prema životinji koju treba pre svakog jahanja nahraniti, napojiti, očetkati… „Cilj ove škole jahanja je da očuvamo ovu tradiciju, da se deca bave sportom, da su manje uz telefone i kompjuter, da provode vreme u prirodi.”, naglasila je Suzana.

Škola jahanja podrazumeva i elemente akrobatike ali i dresure konja što je naročito interesantno polaznicima.“Mi učimo decu da se decu što više oslobode na konju jer ako oni mogu da stanu na konja u sedećem položaju se tek neće plašiti”.

Po prirodi veoma skromna, Suzana je osvajač brojnih priznanja, prvih i drugih mesta na trkama u zemlji i inostranstvu. “Najznačajnije su te dve trke u Budimpešti, gde sam u osvojila prvo i drugo mesto kao i prošlogodišnju trku u Šapcu.” Suzana je supruga i majka.

Četvorogodišnjeg sina Uroša je stavila na konja sa šest meseci. Uroš vešto jaše bez straha i uživa u školici jahanja. “Ja volim konje pošto su lepi, volim da jašem, da čistim, volim da dajem zobi i kukuruza!” priča Uroš.

Ljubav prema konjima je nasledio od svoje mame Suzane koja svoj život. „To je jedino što volim i što me ispunjava, bez obzira što je moj dan prebukiran i ispunjen!” Suzana planira proširenje škole jahanja, više konja, nove štale a podršku pružaju članovi udruženja, njene jahačice, porodica i naslednici ovog plemenitog sporta.