Насловна страна Новости Инфраструктура Kaljeve peći ne izlaze iz mode

Kaljeve peći ne izlaze iz mode

1760

Zidane, takozvane kaljeve peći do danas nisu izašle iz mode. Mnogi kažu da je to najekonomičniji način grejanja, dok su za neke pored toga i ukras u kući.

Peć pronađena u zgradi muzeja posle Drugog svetskog rata pripadala je bogatoj jevrejskoj porodici Lederer. Građanski sloj Somboraca tada je želeo da ima lepe i skupe stvari, pa se nije štedelo ni pri kupovini peći od Žolnai keramike koja je jedinstvena po ručnoj izradi, mnoštvu detalja i glazuri koja je postojana i danas. Ali ova peć kao i sve druge kaljeve iz tog doba imale su i svoju simboliku. Natpis Paks znači mir i žena sa palmovom grančicom i golubicom u rukama.

“Ova priča zapravo govori o simbolu koji su peći imale u domovima. A to je mesto okupljanja, nesto topline, sigurnosti, ljubavi međusobne, mira. I na neki način upućuje i na nestvarno mesto spokoja, koje praktično svaka arkadija ima, a posebno ona domaća”, kaže Čedomir Janičić.

Peć bez ložišta koja je bila deo nekog sistema grejanja, takođe je ukras koji bi svako poželeo.

“To je kružna Harmod peć proizvedena u Češkoj i zanimljiva je u odnosu na onu prethodnu što je ona ukras i nema neku dublju priču. Ona je tu da bude lepa i simboliše mir i spojoj doma”, kaže Čedomir Janičič.

Majstori koji zidaju danas kaljeve peći imaju pune ruke posla, jer bez obzira da li su kaljevi stari ili novi, ove peći ne izlaze iz mode. Važno je da je dobro ozidana.

“Najjeftinije, najekonomičnije. Malo troši dobro greje. Kaljevi akumuliraju temperaturu, toplotu, koja se kasnije emituje u prostoriju, za jednu peć godišnje potrebno 4 do 5 kubika drva”, kaže Đura Palić, zidar kaljevih peći.

Jovo Ćalić i njegova supruga kažu da će ova peć ugrejati čitavo prizemlje njihove vikendice, ali to nije jedini razlog.

“Elegantnije je imati kaljevu peć u jednoj prostoriji. Bez obzira što jesu kaljevi stari, nekako je lepše kada je ona u sobi”, kaže Jovo Ćalić.

Kaljevi prkose svim novotarijama, solarnim sistemima, vodenim pumpama. A možda je i razlog s početka priče najvažniji. Simbolišu toplinu doma.