Насловна страна Новости Бизнес Ada bez kapitalnih projekata

Ada bez kapitalnih projekata

1208

U vojvođanske opštine i gradove uloženo je u poslednjih godinu dana šest milijardi i 300 miliona dinara preko pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja. Od te sume, po podacima ove uprave, skoro četiri milijarde dodeljeno je na konkursima, a dve i po milijarde dinara izdvojeno je za posebne namene, kao što su sanacija bolnice u Pančevu, nabavka tri angio-sale za Suboticu, Sombor i Zrenjanin, izgradnja novog Žeželjevog mosta i nove zgrade Radio-televizije Vojvodine.

U poslednjih godinu dana bilo je 24 konkursa iz osam oblasti, a novac je dodeljen za 153 projekta u 44 opštine. Jedina opština koja nije dobila novac je Ada, ali ona ni na jedan konkurs nije konkurisala, kaže direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević.

On je u pokrajinskoj vladi, nakon završetka novog konkursnog kruga vrednog oko milijardu dinara, dodelio lokalnim čelnicima ugovore o finansiranju i sufinansiranju 21 projekta iz oblasti saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja i lokalnog ekonomskog razvoja.

Direktor ne zna zašto se samo Ada nije javljala na konkurse koji jesu prilika da se u opštini urade krupnije stvari koje sama ne bi mogla da finansira. „Oni su do sada, od postojanja fonda, dobili više od 1,8 milijardi dinara, ali od kada smo mi ovde, nisu se javili ni na jedan konkurs. Zašto je to tako, ja ne znam. Mi smo ih kontaktirali, pozivali na sastanke”, dodaje.

U najnovijem krugu raspodele novca, 602 miliona dinara namenjeno je projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture, 252 miliona za vodosnabdevanje i zaštitu voda, a 207,5 miliona za lokalni ekonomski razvoj.

Najviše novca po ovom konkursu – 294 miliona dinara, odlazi u Inđiju, za nastavak rekonstrukcije Grebenskog puta, od raskrsnice sa državnim putem A-100 do hotela „Norcev” na Fruškoj gori. Izdvojeno je i oko 117 miliona za nastavak izgradnje lokalnog puta Opovo – Debeljača, koji bi, po rečima Kovačevića, trebalo da skrati put na ovoj relaciji za 12 kilometara.

Sombor je dobio 81,6 miliona dinara da opremi industrijsku zonu, a gradonačelnica Dušanka Golubović kaže za naš list da je to za ovaj grad prioritet u ovoj godini. U gradu radi, između ostalog, fabrika „Prodžeti” koja namerava da proširi svoj pogon. „Oni su otkupili zemljište u industrijskoj zoni i tu je planirana izgradnja najmodernije fabrike cipela u Evropi u saradnji sa Gučijem”, navodi gradonačelnica.

Dodaje da je u toku i investicija jedne firme iz Bangladeša. „U narednih godinu i po treba da zaposle oko 1.100 ljudi. Reč je o proizvodnji džempera za najveće svetske brendove, Sir Oliver i slične”, kaže somborska gradonačelnica.

Novac iz pokrajinske kase za opremanje industrijske, odnosno radne zone dobili su, u novom krugu kapitalnih projekata, još Pančevo, Ruma i Šid.

„Ja dosta dugo pamtim, ali ne pamtim da je iko ikada u jednoj godini radio na 11 industrijskih zona u Vojvodini. Mi danas radimo na 11”, naglašava predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Deset opština dobilo je ugovore po kojima će se iz pokrajinskog budžeta (su)finansirati kapitalni projekti koji se odnose na izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže. Jedna od njih je Novi Bečej, koja je za izgradnju sekundarne mreže fekalne kanalizacije za „Šušanjski sliv” dobila 20 miliona dinara. „Reč je o delu Novog Bečeja koji ima poprilične količine podzemnih voda i tamo posle svake kiše ljudi plivaju”, govori za naš list predsednik opštine Saša Maksimović.

Novac namenjen kapitalnim ulaganjima u Vojvodini odlazi i u opštinu Temerin, za izgradnju pešačko-biciklističke staze do info-centra „Jegrička” (38 miliona). Ova opština nije dobijala sredstva još od osnivanja Fonda za kapitalna ulaganja 2006. godine, dok su neke opštine u ovoj 11-godišnjoj istoriji finansiranja preko fonda ili Uprave za kapitalna ulaganja dobijali i više od milijardu i po, pa i dve.

„Temerin je bio na repu interesovanja pokrajinske administracije… Da li je to imalo veze s tadašnjom administracijom i lokalnom politikom, ja ne znam”, navodi za naš list predsednik opštine Temerin Đuro Žiga.

Jegrička do koje će se graditi ova pešačko-biciklistička staza jeste popularno izletište i bačka rečica. Žiga kaže da će buduća staza služiti za rekreaciju lokalnom stanovništvu, ali i razvoju turizma u Temerinu, gde će posetioci na tom delu do Bečeja moći da obiđu nekoliko vinarija, ili obližnje poznate salaše.