Насловна страна Новости Заједница Заједница Срба Хрватске и Босне и Херцеговине у Шиду

Заједница Срба Хрватске и Босне и Херцеговине у Шиду

1098

Представници Заједнице Срба Хрватске и БиХ, чије су подружнице већ формиране у више градова у Војводини, посетили су ових дана Шид, да упознају грађане који су протерани из Хрватске и БиХ са иницијативом о формирању овог удружења.

На скупу у препуној сали шидског КИЦ-а говорили су Мирко Мрђа из Куле, Зоран Глумац из Сомбора, координаторка омладине Маја Бојић, народни посланик Зоран Суботић и председник Заједнице Бранислав Швоња.

Основни разлог окупљања Срба пореклом из Хрватске и Босне и Херцеговине је у потреби да се решавају њихови специфични а нерешени проблеми, како овде у Србији, тако и у Републици Хрватској и БиХ. Идеја је обједињавање, удруживање и стварање снаге која ће помоћи у решавању тих проблема. Упућен је позив свима да се придруже, јер како је речено, није реч о политичкој организацији, већ удружењу у којем има високообразованих људи, који желе да раде на заједничку корист.

Овај народ је страховито страдао, интегрисао се у српско друштво, али је одржао своју посебност, идентитет, традицију и емотивну повезаност са ранијим завичајем, зато има потребу да се повезује и испомаже, чуло се на скупу.