Насловна страна Новости Религија Сомборци обновили капелу на Малом католичком гробљу

Сомборци обновили капелу на Малом католичком гробљу

2608

Готово од настанка њиховог града, Сомборци подједнаку пажњу посвећују религијама и културном наслеђу свих својих житеља, остајући на трагу гласовите Алтернативе, документа који су приликом добијања статуса града далеке 1749. године добровољно и без било какве присиле „виших инстанци“ потписали први градски оци, а који је кодификовао верску и грађанску једнакоправност.

Тако су, захваљујући варошкој каси, односно новцу свих пореских обвезника ових дана завршени и радови на обнови и конзервацији капеле Свете Терезије на Малом католичком гробљу у Сомбору, вративши јој некадашњи сјај и лепоту.

Капела је изграђена 1905. године па је обнова објекта споља и изнутра била неопходна не би ли достојно репрезентовала историјско наслеђе овог града.

Два милиона динара, колико је било неопходно за овај посао, обезбеђена су из овогодишњег градског буџета, у оквиру ставке намењене финансирању верских заједница и била су довољна да се рестаурација обави на унутрашњем делу објекта и чеоном делу фасаде капеле.

Представницима града, Антонију Ратковићу заменику градоначелнице, Силарду Јанковићу члану Градског већа за област заштите националних мањина и сарадње са верским заједницама и Ивану Шимунову, помоћнику градоначелнице за област међународне сарадње, приликом обиласка капеле, захвалио се жупник жупе Пресветог тројства у Сомбору Јосип Пекановић.

Жупник Пекановић је изразио захвалност локалној самоуправи што је издвојила средства за рестаурацију капеле и похвалио досадашњи начин издвајања средстава за верске заједнице, а уједно изразио наду да ће се добра сарадња наставити.

Радове на обнови капеле извела је Радионица за конзервацију и рестаурацију културних добара „Амбрушић“ у Сомбору.

Прошле јесени и зиме, захваљујући истој буyетској позицији обновљена је капела Успења пресвете Богородице на Великом православном, или како се још назива Светоуспенском гробљу, иначе најстаријем варошком гробљу.

Та капела датира из 1786. године и за њену рестаурацију издвојена су три милиона динара, док је за реконструкцију римокатоличке капеле на сеоском гробљу у Телечкој обезбеђен додатни милион динара.