Насловна страна Новости Заједница Nekada je stvar dobrog vaspitanja bilo znanje jezika komšija

Nekada je stvar dobrog vaspitanja bilo znanje jezika komšija

1309

Od tog broja Mađara je nešto manje od 10.000, Hrvata 7.000, Bunjevaca 2.000, Roma oko 1.000. Žive u Somboru i Makedonci, Slovaci, Nemci, ali ih je tek stotinak u svakoj zajednici.

Vekovima su ljudi na ovim prostorima upućeni na međusobni suživot. Stvar dobrog vaspitanja nekada je bilo znanje mađarskog i nemačkog, odnosno jezika svojih komšija.

Međutim, druga i drugačija priča o Somboru u nekoliko rečenica izgleda ovako. Sombor je grаd u kome se besplatno delio hleb da ga Somborci ne bi kupovali u pekarama Albanaca. Sombor je grad u kome je zapaljena pekara i kiosk sa kokicama, jer su vlasnici Albanac i Goranac. Sombor je grad u kome su ispisivani grafiti na Hrvatskom domu. Sombor je grad u kome je zapaljena adventistička crkva.

Sve pobrojano desilo se poslednjih desetak godina. Poslednji takav incident pre dve godina kada je na Hrvatskom domu ispisan grafit “Oluja, zločin koji ne zastareva”.

Kiosk za kokice i suncokret koga svi Somborci znaju i zovu “Zeka” na početku glavne somborske ulice je pune 52 godine. Vlasnici su Goranci. Saživeli su se sa somborskom sredinom i nisu ni očekivali da će doći vremena kada će njihov kiosk biti zapaljen samo zato što su Goranci i to čak dva puta.

Samet Garipi, vlasnik kioska, priseća se tih nemilih dešavanja.

“Kiosk mi je prvi put zapaljen 1999. godine, a drugi put 2010. godine. Taj drugi slučaj okončan je 2014. godine, ali štetu ne možemo naplatiti obzirom da je počinilac u vreme izvršenja krivičnog dela bio maloletan, a štetu da plate ne mogu ni roditelji, jer nemaju imovine. Dolazio je ovde i minisatr policije. Svi su obećavali, ali do današnjeg dana šteta, ni materijana ni duševna nije nadoknađena. Mogu jedino da se zahvalim građanima Sombora koji su stali i stoje uz nas”, priča Garipi za Mrežu 21.

Da Sombor može biti i drugačiji pokazali su brojni Somborci koji su stali uz Sameta i njegovu porodicu koji je ovde došao kao dečak od šest godina. Uprkos svemu, ostao je u Somboru i radi i dalje.

U Somboru su ostali i vlasnici pekare “Dva brata” koja je zapaljena 2014. godine. U ovom slučaju počinilac jedan ili više njih nisu otkriveni ni kažnjeni.

Pekara radi, a Somborci i dalje u njoj kupuju hleb i pecivo. Počinioci nikada nisu otkriveni. Stipan Kerhani pristao je na razgovor za Mrežu 21, ali kako bi istakao da je u ovoj priči mnogo važnije to što su u toj situaciji Somborci pokazali kakvi su.

“To je bio pojedinac, možda neka grupa koji su poneseni situacijom koja je tada vladala uradili to što su uradiia. Ali nije to pravo lice Sombora. Pravo lice ovog grada su Somborci koji su nam pomogli da saniramo štetu, dali nam podršku i nastavili da kupuju u našim pekarama”, kaže Kerhani.

Napada nije ostao pošteđen ni Hrvatski dom u Somboru – kamenicama i grafitima. Poslednji put pre dve godine i to dan uoči velike proslave Hrvata u Somboru “Dužionice” koja je održana uz prisustvo policije ispred zgrade u samom centru grada.

Svi pomenuti napadi uvek su bili povezani sa dešavanjima na Kosovu i u Hrvatskoj. Poslednje dve godine sličnih incidenata nije bilo što daje nadu da Sombor ostaje ono što je vekovima i bio – grad u kome se sugrađani poštuju bez obzira na njihovu naciju ili veru.