Насловна страна Новости Образовање Dualno obrazovanje u Ekonomskoj školi

Dualno obrazovanje u Ekonomskoj školi

1222

Srednja ekonomska škola u Somboru prva je škola iz Sombora koja je potpisala ugovore o dualnom obrazovanju. U ovakav način obrazovanja biće uključeni budući trgovci i konobari.

Učenici prvog razreda trgovačkog smera osim klasične nastave i prakse u školskom kabinetu o poslu koju su odabrali učiće i praktično u trgovinama.

“Mislim da će mi puno pomoći i možda ću se posle škole zaposliti u tom istom preduzeću, možda i u drugom, ali svakako da će ova dodatna praska puno značiti”, kaže učenica Tamara Grozdek.

“Sa tatom sam već prodavala na pijaci, a ova praska u trgovini dodatno će mi pomoći da se što bolje spremim za posao kojim ću se baviti posle škole”, kaže učenica Dragana Žitarov.

“Oni bi trebali da nauče sve one poslove koje danas obavljaju trgovci u tim preduzećima u koje se upućuju. Trebali bi da ovladaju svim tim poslovima i da stvarno budu odmah nakon školovanja osposobljeni da te poslove i rade”, kaže profesor Gradimir Dedić i dodaje da će u prvom razredu učenici na praksu ići jedan dan, u drugom dva, a u trećem tri dana.

“Smatramo da smo mi jedna od kompanija koja je uvidela da će to biti korisno za obe strane. Za školstvo i za nas kao kompaniju. Time vođeni i doneli smo odluku da odmah u prvom krugu primimo najveći broj učenika koji će kod nas biti na praksi. Naš interes je da kroz to obrazovanje i kroz praksu kod nas dobijemo dobre i kvalitetne radnike koja naša kompanija traži i očekuje”, kaže Slobodan Lovrić, direktor preduzeća Sinagoga Sombor.

Draško Miljić, direktor Ekonomske škole kaže da je za trajno uvođenje dualnog obrazovanja važno je donošenje Zakona o dualnom obrazovanju, koje bi obezbedilo pogodnosti privrednicima koji se uključuju u taj vid obrazovanja.

“Ovaj sistem dualnog obrazovanja zaživeće kada se o naše đake budu otimale kompanije, ne da mi tražimo gde će deca da imaju praksu, već da kompanije nađu svoj interes u tome. Da se kompanije otimaju za decu, a da ta deca imaju sve pogodnosti predviđene Predlogom Zakona o dualnom obrazovanju”, kaže Miljić.

U dualno obrazovanje uključeno je 13 učenika Srednje ekonomske škole u Somboru, a ugovori su potpisani sa četiri kompanije.

Vlada Srbije usvojila je predlog Zakona o dualnom obrazovanju, koji bi trebalo da obezbedi efikasnije obrazovanje, odnosno da ga prilagodi potrebama tržišta rada.

O ovoj temi, u jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine govorio je Jovan Vukčević, načelnik Školske uprave južnobačkog okruga.