Насловна страна Новости Бизнес Čadež: Privrednici Zapadnobačkog okruga imaju šta da ponude

Čadež: Privrednici Zapadnobačkog okruga imaju šta da ponude

1105

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas uoči razgovora sa privrednicima Zapadnobačkog okruga u Somboru da taj region obiluje privrednim potencijalima, posebno kada je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

On je tom prilikom istakao da je Privredna komora Srbije spremna da pruži svu potrebnu podršci tamošnjim kompanijama u predstojećim projektima, naglasivši da svi strani investitori u Zapadnobačkom okrugu posluju veoma dobro.

“Ovde ima zaista uspešnih firmi i stranih investicija koji dobro reprezentuju Zapadnobački okrug, o čemu svedoče i izvozni podaci”, kazao je Čadež i dodao da se na primeru kompanija iz tog regiona pokazalo da uložena energija, u kombinaciji sa kvalitetnom primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i procesingom obrade uključenim u celokupnom sistemu, gotovo zasigurno pruža vrhunske rezultate.

On je naglasio i da je na jučerašnjem Velikom forumu “Srbija – Turska” bio prisutan veliki broj preduzetnika iz Zapadnobačkog okruga, koji su imali priliku da razgovaraju o konkretnim stvarima i poslovima u vezi sa izvozom na tursko tržište.

Prvi čovek PKS-a naglasio je i da je potrebno da se privrednici u što većoj meri posvete procesu finalizacije proizvoda, jer, prema njegovim rečima, upravo finalni proizvodi daju osetne rezultate u izvozu.

Čadež je pozvao privrednike iz Sombora i tog regiona da što više koriste mogućnost prosleđivanja inicijativa preko regionalnih privrednih parlamenata kako bi im PKS u saradnji sa državnim institucijama i lokalnim samoopravama što efikasnije rešavala probleme i pružala podršku, istakavši da je u rad regionalnih privrednih parlamenata uključeno više od 800 preduzeća koji praktično treba da odlučuju šta će biti prioriteti PKS-a.

Takođe, predsednik PKS-a pozvao je sve somborske privrednik da koriste nove usluge komore, sa posebnim akcentom na analitički servis, koji može biti od koristi svakom privrednom subjektu.

U nastavku posete Zapadnobačkom okrugu, Marko Čadež i predstavnici PKS-a posetiće kompaniju “Magnat seating” u Odžacima, koja je jedan od lidera u obimu izvoza u tom regionu, gde je planiran razgovor sa menadžmentom te kompanije u vezi sa novim projektima.

Čadež u “Magni” – novi kapaciteti i radna mesta

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež posetio je danas proizvođača opreme u automobilskoj industriji, kompaniju “Magna” koja se u Odžacima bavi proizvodnjom navlaka za sedišta “Magna Seating”, a koja u narednom periodu planira proširenje radnih kapaciteta, kao i nova zapošljavanja,

“Magna” je potpisala i sporazum sa Srednjom tehničkom školom u Odžacima, a prema rečima Marka Čadeža, u pogonima te kompanije će od sledeće godine biti đaci te škole na redovnoj obuci, čime se direktno doprinosi razvoju dualnog obrazovanja.

Prvi čovek PKS-a je rekao da je sa rukovodstvom “Magne” razgovarao o tome kako da se radnicima u toj kompaniji omoguće fleksibilniji dogovore sa poslodavcem, misleći na zaposlene koji se bave i poljoprivredom.

On je istakao i da se PKS u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom rada trudi da u kreiranje novog Zakona o radu uključi i predstavnike kompanija koji zapošljavaju veliki broj ljudi, kako bi i oni uzeli učešće u kreiranju zakonodavnog okvira.

Razgovarali smo o pitanjima koja ovu kompaniju najviše muče, a tu spada i učestala zloupotreba bolovanja jer se dešava da nekada čak deset odsto zaposlenih u isto vreme otvori bolovanje, kazao je Čadež i dodao da to nije samo problem u kompaniji “Magna”, već da se sa sličnim problemom suočavaju i druge kompanije u Srbiji.

Generalni menadžer “Magna Seating” zadovoljan je kaže poslovanjem u Srbiji i u narednom periodu planira proširenje radnih kapaciteta, kao i nova zapošljavanja, te da to podrazumeva zapošljavanje radnika i iz okolnih opština.

Sastanku menadžmenta “Magne” i predsednika PKS-a prisustvovao je i direktor trim operacija kompanije “MAGNA” u Evropi Erdin Nihat, koji je izjavio da je veoma zadovoljan poslovanjem te firme u proteklih pet godina u Srbiji.

Nihat je kao problem istakao saobraćajnu povezanost sa Novim Sadom i pojedine infrastrukturalne probleme, ali i izrazio uverenje da će lokalana samouprava uz pomoć PKS-a i Vlade Srbije pomoći “MAGNI” u prevazilaženju tih nedostataka.

Ta kompanija je treći najveći dobavljač proizvoda za autoindustriju u svetu.

Kako tvrde iz menadžmenta, firma raste i trenutno ima preko 150.000 zaposlenih, posluje u 29 zemalja, a u Odžacima radi više od 1.200 radnika, što ga čini najvećim pogonom te kompanije u Evropi.