Насловна страна Новости Животна средина Akcija sistematske deratizacije u ponedeljak

Akcija sistematske deratizacije u ponedeljak

1199

Akcija sistematske deratizacije na teritoriji Grada Sombora počinje u ponedeljak, 16. oktobra.

Ova sistematska akcija zaštite zdravlja građana i njihove imovine od štetnih glodara sprovodiće se u samom gradu i u svim naseljenim mestima – po domaćinstvima i objektima kolektivnog stanovanja – stambenim zgradama, ali i javnim objektima i komunalnim površinama.

U saradnji sa Gradskom upravom Grada Sombora, akciju realizuje novosadska Ciklonizacija.

Deratizacija je za sve građane besplatna. Potrebno je samo da omoguće vidno obeleženim stručnim operativcima, koji će obilaziti sve delove grada i naselja, da postave preparat, kao i da se pridržavaju dobijenih uputstava. U okviru akcije koristi se moderan biocidni preparat odloženog delovanja, a građani sva uputstva za upotrebu i mere opreza dobijaju na pakovanju.

Gradska uprava i Ciklonizacija apeluju na građane da ne lageruju preparate, već da ih koriste. Zaštita od glodara zajednički interes cele zajednice, a jesenja deratizacija je važna jer je to deo godine kada se glodari povlače sa otvorenog u stambene objekte i skladišta. Posebno je to važno u seoskim domaćinstvima jer glodari prate hranu, ali ni grad nije pošteđen ovih problema. Štetni glodari prenose preko 30 vrsta bolesti među kojima su i bruceloza, tuberkuloza, kuga, salmonela, slinavka, šap, besnilo, i trihineloza, i zbog toga je veoma bitno njihova brojnost sistematski održava ispod krotične.

Takođe, štete koje pričinjavaju na uskladištenoj hrani i drugoj imovini mogu biti ozbiljne.