Насловна страна Новости Образовање У четири компаније 13 ученика на дуалном образовњу

У четири компаније 13 ученика на дуалном образовњу

1103

Тринаест ученика Средње економске школе – смер трговац, њихови родитељи, директор Средње економске школе у Сомбору Драгомир Миљић и представници компанија „Сомборелектро“, „Синагога“, „Морава инжењерингпројект“ и дрогерије ДМ, потписали су уговор о дуалном образовању које подразумева праксу у овим компанијама.

Потписивању уговора присуствовала је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, као и Зоран Булатовић, директор Регионалне привредне коморе Сомбор Западнобачког управног округа, у чијим просторијама је уговор потписан.

Булатовић је навео да је модел дуалног образовања развијен у Немачкој, а потом је уведен и у образовни систем других држава.

„Дуално образовање код нас је у почетној фази и верујем да ће се врло брзо развити. Овакво образовање значи учење у школи и учење у компанији, са менторима по избору компанија“, казао је Булатовић и замолио ученике да озбиљно схвате прилику да уче у компанијама.

Говорећи о предностима и позитивним ефектима дуалног образовања Булатовић је истакао да овакав образовни модел доприноси усклађености образовања са потребама привреде, а компанијама омогућава да добију оспособљен и адекватан кадар.

„Дуално образовање промовисало је Министарство просвете, Регионална привредна комора Сомбор и локална самоуправа, а мали број послодаваца је препознао шансу и могућност да за своје компаније сутра добије добре и квалитетне раднике обучене у целости и према њиховим захтевима и потребама. То је и један разлог више да се свима вама данас захвалимо на храбрости да уђете у овакав систем образовања од којег сигурно можете да очекујете добре резултате. Ово је прилика да се захвалимо послодавцима који су препознали ову шансу и могућност да имамо другачији, али надамо се успешнији систем образовања који ће послодавцима омогућавати раднике по њиховој мере, а деци – ученицима сигурно запослење и боље квалификације за посао“, казала је Голубовић.

Директор Средње економске школе Миљић је истакао да је школа са компанијама које су потписале уговор о дуалном образовању сарађује дуги низ година и изразио наду да ће у наредном периоду привреда више бити заинтересована за овакав начин обуке.

„Ово је пионирски посао, надам се да ће у будућности бити боље и да ће и економска рачуница предвиђена дуалним образовањем бити реализована. Надам се да ће деца имати неке приходе, јер је велика и одговорност која се преузима потписивањем уговора“, казао је Миљић.

На практичној обуци у „Синагоги“ биће пет, „Морава инжењерингпројекту“ четири, „Сомборелектру“ три ученика, док ће један ученик праксу обављати у дрогерији.